<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dogovori političkih partija uz kafu-Svako sa svakim a niko ni s kim

"Bojim se da nas politika "na kafi" svako sa svakim, a u praksi "niko ni s kim sve" više udaljava od skorog formiranja vlasti"

09. novembar 2014, 12:00

Kako je najavljeno još u subotu, danas je u Sarajevu trebao biti potpisan sporazum o saradnji između čelnika Demokratske fronte, SDA, SDS, PDP-a i NDP-a.

Sa tog sastanka je upućen poziv čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću da se priključi ovim strankama koje bi trebale činiti okosnicu vlasti na državnom nivou.

Ranije danas postignut je načelan dogovor o formiranju vlasti za državni nivo između Demokratske fronte i Stranke demokratske akcije a na osnovu dokumenta Demokratske fronte, a koji je potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao d apredstavlja "dobar projekat" i da ga SDA skoro u cjelosti podržava.

"Imamo skoro identične stavove. Imamo podršku onoga što je SDA dala kao svoje principe i može se kazati da DF i SDA skoro identično gledaju na prioritete", kazao je danas u Sarajevu Bakir Izetbegović.

Kako prenose mediji navedeni prioriteti su : stablizacija javnih finansija, smanjenje javne potrošnje na svim nivoima, oporavak privrede, zapošljavanje, integrisanje u EU, perspektivna vojna imovina, efikasna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, otklanjanje posljedica poplava, realizaciju Aneksa VII, osiguravanje ravnopravnosti naroda i građana, te imenovanja. 

Istovremeno ove dvije stranke traže da se donesu striktna pravila kako bi BiH dobila što kvalitetnije kadrove u procesu imenovanja koje se treba vršiti prema kriteriju kompetentnosti, te će svaki kandidat morati predstaviti program rada i viziju realizacije za institucije.

Izetbegović je još dodao kako ove dvije partije traže koalicione partnere koji će biti spremni na promjenu odnosa prema državi i narodu, i prema evropskom procesu.  

Predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je danas kako među strankama nije bilo razgovora o raspodjeli pozicija.

"Razgovarali smo o tome šta je potrebno uraditi da BiH napravi vidljiv iskorak ka EU i segmentu promjene propisa kako bi se biznisu, privrednicima ove zemlje olakšalo poslovanje kako bi im se dalo zamaha za zapošljavanje, investicije i razvoj. Želja je da se ljudima u BiH pokaže da ova zemlja ima nadu, da u ovoj zemlji se stvari mogu raditi na drugi način i da institucije vlasti ne služe samo da bi pojedinci sjeli u pojedine fotelje i vodili beskrajne rasprave bez koristi do isteka mandata" kazao je lider DF-a

Ove dvije partije su uputile poziv HDZ-u BiH da im se pridruži u ovoj mogućoj koaliciji. Podsjećamo da je HDZ BiH od ranije dogovorio saradnju sa SNSD-om na svim nivoima vlasti u BiH.

Kada se sve sabere i oduzme,  na političkoj je sceni u BiH aktuelan pokušaj iznalaženja mogućih rješenja, a u vidu koaliranja po principu "svako sa svakim". 

Tako na jednoj strani imamo pokušaje SNSD-a da pored vlasti na RS nivou, dogovori i koaliranje na državnom nivou. Tu mu je već pomogla "mostarska ruka" u vidu HDZ-a BiH, ali preostaje "bošnjačka" komponenta. Pokušaj dogovora između SNSD-a i SDA nije baš ispao kako treba, i SNSD je iz Sarajeva otišao prazne ruke.

Istovremeno, u RS-u opozicioni Savez za promjene bi današnjim sastankom trebao dogovoriti koaliciju sa "bošnjačkom" komponentom, ali očajnički ima fali ona " hrvatska". Da ne govorimo o tome, kako bi ovom potencijalnom koalicijom SNSD bio potpuno izbačen sa nivoa BiH a kada je riječ o sastavljanju državne vlasti.

Sutra će CIK ozvaničiti rezultate izbore, pa će se znati konačno stanje makar kada je riječ o brojkama. Pred nama je period u kome će se nastaviti brojna politička udvaranja. 

Sa političkm analitičarem Almirom Terzićem analizirali smo aktuelnu političku situaciju u BiH a kada je riječ i potencijalnim koalicionim partnerima.

"Bojim se da nas politika "na kafi" svako sa svakim, a u praksi "niko ni s kim sve" više udaljava od skorog formiranja vlasti, možda i na više nivoa nego poslije opštih izbora 2010. godine", kaže on za BUKU.

On smatra kako bi logično bilo da se još prije objave izbornih rezultata zna ko sa kim "prirodno" može, a ko ne. Ali, ovo je Bosna i Hercegovina u kojoj ljevica može sa krajnjom desnicom, desnica preko noći postaje partija centra. 

"Skreće se kao na semaforu u oba smjera, a "otvoren je" i pravac s tim što je stalno upaljeno zeleno svjetlo" objašnjava Terzić.

On je mišljenja da se političke partije u Bosni i Hercegovini ponašaju kao da dijele dobit od naftnih polja, a ne da konačno trebaju početi raditi u interesu građana i suočiti se sa katastrofalnim ekonomsko-socijalnim  stanjem u državi.

A situacija u našoj zemlji je i više nego zabrinjavajuća - preko 10 milijardi KM vanjskog i unutrašnjeg duga, manji nivo direktnih stranih investicija, haotično zakonodavstvo, preko pola miliona nezaposlenih od čega su 60 posto mladi, BiH zauzima ubjedljivo posljednje mjesto u regionu po euroatlanskim integracijama, a u zemlji je vladavina prava nepoznanica.

Naš sagovornik smatra kako se treba konačno a skoro 20 godina od završetka rata, početi nešto i raditi. 

"Bojim se da politički predstavnici ne vide dalje od sebe i svoje partije, da oko njih građani protestuju, da na dnevnoj bazi desetine osoba ostaju bez posla, mladi odlaze i napuštaju BiH, država tone."

Koga je od svih nabrojanih briga da li će i ko činiti vlast, ako ona bude radila. 

Terzić ističe da široke koalicije nikada nisu donijele ništa dobro osim velikog broja "krokodila u maloj bari koji se bore za svaki komadić plijena". 

Primjer za to je, dodaje, Alijansa za promjene koja je sa 17 političkih subjekata bila osuđena na propast. I to svega nakon godinu i po dana vlasti. Nešto slično je doživjela "ekspertna vlada" u Tuzlanskom kantonu za svega sedam mjeseci.

"Prije nekoliko dana predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je jasno rekao da će okosnicu vlasti činiti HDZ BiH- SNSD - SDA i da se time "zatvaraju vrata špekulacijama. Oni koji bi da sada isključe SNSD iz dogovora, moraju računati da isto moraju uraditi i sa HDZ-om BiH u tom slučaju, jer vjerujem da će partnerstvo Mostar-Banja Luka biti jedinstveno. Ako nekome odgovara da se ponovi Platforma, i četverogodišnje bavljenje vlasti samom sobom onda je to druga priča. Svejedno i ovako i onako komatozno stanje u BiH će biti nastavljeno. Vjerovatno da se računa sa tom premisom" ističe naš sagovornik.

On pojašnjava kako je ustvari situacija veoma složena. 

"Formiranje blokova DF želi u vlast ali sa SBB-om, SBB ne želi sa SDA, a hoće sa ostalima, Savez za promjene želi formiranje vlasti odozgo, a HDZ BiH i SNSD odozdo bi nas tako mogla odvesti u 2012. kada smo 16 mjeseci nakon opštih izbora dobili Vijeće ministara BiH, koje je nakon svega nekoliko mjeseci rekonstruisano i tako još dva puta"

Za kraj Terzić nam objašnjava šta nas čeka u bližoj budužnosti. 

"Za manje od dva mjeseca nam dolazi 2015, bez budžeta, bez vlasti, bez novca, a Međunarodni monetarni fond će zakucati na vrata. Ne znam hoće li se od koga više biti u stanju i posuditi novac bar za održavanja državne administracije koja je i izborna baza vladajuće političke strukture. A, ako im i oni zbog neprimanja plaća otkažu poslušnost to bi dovesti do paralize države- štrajk sudstva, policije, obrazovanja" kaže nam Almir Terzić. 

I sve bi možda bilo dobro da one kojima su građani - birači 12. oktobra 2014. dali povjerenje ne moramo trpjeti naredne četiri godine. Jer, smo lišeni čak i mogućnosti prijevremenih izbora. 

"Ovo je pitanje biti ili ne biti: ostaje samo da se vidi koliko će narednih mjeseci na ulici biti ljudi, ili van države" zaključuje Almir Terzić razgovor za BUKU.