<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Relevantna razina duhovnosti, svaka čast momci ko god da ovo vodi!

Znate li šta je Relevantna razina duhovnosti i zašto ne znate? Ovo je vrlo specifičan intervju, gdje ćemo vas voziti kroz čudne tajne nadrealne grupe bića koja stoje i potpisuju se kao autori FB grupe, gore pomenutog naziva.

10. novembar 2014, 12:00

 “Relevantna razina duhovitosti” (fb.com/relevantnarazinaduhovitosti) počela je sa radom u oktobru 2013. godine. 

Njen osnovni cilj je bio povezati političku kritiku društva sa ljudima koje politika ne zanima, a između ostalog i  konačno razbiti predrasudu da ljudi koji slušaju npr. turbo folk ne mogu biti kritični prema društveno-političkim procesima. “Sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok, jer pijem petkom i slušamo folk”, stihovi su koji ukazuju na ovo razbijanje predrasuda unutar postavljenog društvenog konteksta.


Nešto više od godinu dana kasnije, web-portal Buka, premda su mnogi imali polovične intervjue i izvještaje sa terena, uključujući i jednu analizu koja je dala zaključak da je RRD dio plaćenog predizbornog projekta, dolazi do autora preko 1000 poruka generacije rođene krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

Za početak, ‘svaka čast momci ko god ovo vodi’, inače poruka svake slike koja stiže sa RRD-a. Ali, zaista ko ovo vodi? Možete li se predstaviti, kako bi vas mogli znati , a samim tim i zvati u tekstu ispod.

Reufa Selmanagića bb: Gdje da ode čovjek bez adrese, osuđen da pati, to se ja pitam Dragane. S tim u vezi, šaljem pozdrav za sav ibadulah uključujući i čitaoce uglednog banjalučkog web-portala Buka. Stotinu selama za Vrbanju, Novoseliju i Lauš.

Dračevice bb: Ovo su adrese đe smo bili kad smo napravili Relevantnu. Sve ostalo je historija.

Vaverli bb: Ja ovo ne vodim, nego smo familija. Lag’o nekim ženama da vodim i radi njih išao u Zlataru Džiho. Ma vodim i ja. Iz obje Amerike.

Mnoge Facebook grupe su svoju stvarnu popularnost stekle nakon razotkrivanja imena autora. Što izbjegavate takav pristup?

Dračevice bb: Zato što ne bi onda mog’o bit u biračkom odboru. Smije li se otvarat ona crvena koverta što je dobiju predsjednici? 

Reufa Selmanagića bb: Ima stotinu stranica jačih od naše. Mi smo k’o Slobodna Bosna, čitaju nas bitni ljudi. Vaverli, eto reci ti, bio je onaj što nas je čitao, ministar. 

Vaverli bb: Jest, Kaplan. Ima univerzitet jedan po njemu ime. 

Dračevice bb: U početku, nešto se puno ni ne sjećam.  Ja, mogu koliko mogu. Jednom u jednom kafiću u Mostaru, nas troje u WC-u, ja konto po vodokotliću će oni to, kad oni po onom dole, po dasci, ali spuštenoj.

Reufa Selmanagića bb: U Koko-loku. Tad je išo Morž, ma bilo svega. Poslije gledali japanske kratkometražne filmove. Ima i slika nekih. Al to je baš ‘nazad u danu’.

Dračevice bb: Bio i jedan ugledni građanin Mostara, kad je ono pogrešn donio. A Reuf Selmanagića bb ne umije uvuć.



Je li to znači da koristite neke psihotropne supstance dok kreirate sadržaj Relevantne razine duhovitosti? Tako mi djeluje ova vaša trilateralna logoreja?

Reufa Selmanagića bb: Bi, al’ ne znam uvuć.

Dračevice bb: Ne znam uvuć.

Vaverli bb: To je prošlost.



Nisam siguran da mi je išta jasno od ovog gore, ali hajde, da pređemo dalje. Momci, imate razvijenu maštu, koje knjige ste čitali, gledao sam na onom business insideru da ima nešto za pojačavanje te mašte, pa ako bi mogli da otkrijete tajnu našim čitaocima, da li ste čitali knjige na preporuku ili ste sami izvlačili knjige, da li vas je život vodio do toga?

Dračevice bb: “Podvodni svijet Alije Izetbegovića”.

Reufa Selmanagića bb: Ne čitam. Imam problema sa koncentracijom, tome dugujem i stagnaciju u akademskom progresu. Dobar je ovaj podvodni svijet, poznatiji  u narodu kao “20 000 milja pod vodom u Doglodima”. 

Vaverli bb: Solidan je. Ja čitam svašta. Žena mi da. Ona je iz Afganistana, završila škole ovdje po Amerikama.

Kako žene reaguju na saznanje da vi vodite ovo?

Reufa Selmanagića bb: Slabo. Jednom jedna nije vjerovala, pa ne spominjem više.

Dračevice bb: Uglavnom ih ja dodajem, ali sve su in relationship, a ja imam svoje principe pa se ne petljam đe nije moje. Jel ova dobra. A ko uspita, selamimo.

Vaverli bb: Meni se javljaju. Bolje mi je išlo kad sam ljubavne blogove pisao.

Ima li neka druga Facebook stranica koja vam je konkurent?

Reufa Selmanagića bb: Nema. Sjećas se kad je onaj rek’o da je počeo stranicu tako što je stavio ‘Lanudelrej s jednom od ovdašnjih zastava’? 

Dračevice bb: Jarane, čuj ‘ovdašnje’, frajer ljiljane stavio, nego iskulirao zbog Oslobođenja.

Vaverli bb: Vi ste sujetni, Nadrealistički integracionizam, o kojem govorite, ima bolju tehniku i veću posjećenost.

Reufa Selmanagića bb: Mi iz Painta, svake birajuće nedjelje. Ovo se referiram na naslov filma.  Jesam li ovo dobro? Dijelili su nas Anonymous Serbia I Feral Tribune, te još nekog naroda što dobije na to više lajkova od nas, al’ normala. Luka Božović, što ga je policija hapsila u Srbiji, I tako.

Kad bi izveli najveće uspjehe RRD-a, šta bi to bilo?

Dračevice bb: Prvi rekli da će Bakir Hadžiomerović i Mustafa Cerić biti kandidati za Predsjedništvo. O tome postoje materijalni dokazi.

Reufa Selmanagića bb: Predvidjeli da će naredni superhit biti pjesma “Smajli”. To još nije, al’ vidjet ćete. Bolan, kad smo mi u Sime Milutinovića Sarajlije, sjedili, govorili ‘jes’ dobro u sarajevu’, poslije vasnarod to govorio. To je bilo i prije ovog. Treba pozdravit i Grbu juniora, solidan momak, domaćin po mjeri.

Vaverli bb: Nego, da podvučem da smo popularizovali riječ ‘Bošnjak’ u urbanom kontekstu.

Dračevice bb: E još nešto, djelio nas onaj Ivo iz Dječaka, kontali smo počet slušat Dječake.

Reufa Selmanagića bb: Bude tih situacija, na radiju Dječaci, a ja ne znam tekst.

Da li se vi viđate uživo?

Vaverli bb: Zadnji put vidio u Korneru preklani. Il’ tako nešto. Ja sam po Americi, oni su na lokalu.

Dračevice bb: Bili u Artu, neki dan u Mostaru. Pa u Pinku, tamo kod njih. Pa ja zijanio vozačku. Išli nazad. Pa opet tamo.

Reufa Selmanagića bb: Kad se Rasim napio u Tuzli, kad je ujutro izašao u potkošulji.

Dračevice bb: Ma bili smo u Tuzli, Srebrenici, Bratuncu, Sarajevu, Mostaru, Blagaju, tamo s druge strane Tekije, svašta nešto, prošlo se. 

Reufa Selmanagića bb: Jesi ti kad Dragane jeo puru u Redžićima? Ako nisi, k’o da nisi ni živio. Džaba ti  Velebit.

Dračevice bb: Pozdrav za Cersku. 



Jeste li u vezi, imate li žene kao poželjni heroji internet doba?

Vaverli bb: Imam. Rek’o već, ova iz Afganistana.

Dračevice bb: Imam jednu, imam je običaj zovnuti poslije četvrte-pete pive s Harisom Imamovićem i Čečom, da se dogovorimo za instrukcije iz matematike. Studira u Mostaru, tamo je u onom Studentskom, mogu ti ja još detalja ako te zanima baš, al možemo to i u inbox.

Reufa Selmanagića bb: Možda, valjda me neće ostavit dok se ovo objavi. Nemoj me ostavit. Jel’ može ovo ovako da se plasira prema medijima, kao forma apela? 

Dračevice bb: To će te spasit.

Šta slušate od muzike? Narodnjaci , zabavnjaci, tako to?

Reufa Selmanagića bb: Dino Merlin. Kontra. Dragana Mirković. Stranu muziku. 

Dračevice bb: Sajsi MC, Juice, Abid Sakalaš.

Vaverli bb: Satelite. Nedima Hogića Holeta.  

Koja je vaša vizija budućnosti Bosne i Hercegovine?

Reufa Selmanagića bb: Hrelju vratiti na male TV ekrane. 

Dračevice bb: Mislim da bi SDA mogla donijeti neke temeljite promjene u odnosu na ovu raniju vlast SDA.

Vaverli bb: Strateški ciljevi su povratak Sutorine, rješavanje vojne imovine, Muhamed Filipović.

Koga ne volite u BiH?

Reufa Selmanagića bb: Kolumniste. OSCE... 

Dračevice bb: Ostale. Dragana Čovića. 

Vaverli bb: Ma da ja tebe nešto pitam, jeste li vi bili kad tamo kod Fatničkog polja?

Vaše posljednje riječi, koja je budućnost vaseg rada?

Reufa Selmanagića bb: Otkrili smo sad YouTube i MovieMaker pa ćemo sad video-clipova raznih praviti. Premda, sumnjam. 

Dračevice bb: Cilj je doć do 10 000 lajkova. Bez plaćanja. Ovi drugi troše pare na to. Pozdrav. 

Vaverli bb: Ja pos’o tražim u Amerikama. Biće nešto. Pozdrav za Bokavac i Garonju. 

Na razgovor primorao: Dragan Bursać