<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poljoprivrednici za BUKU: Imamo zalihu od 40 miliona litara mlijeka koje ne možemo prodati

Seljake niko ništa nije pitao kada su se ugovori potpisivali...

12. novembar 2014, 12:00

Mljekari iz BiH danas će blokirati pet graničnih prelaza. Na ovaj potez odlučili su se jer nisu zadovoljni rezultatima sastanka resornih ministara u Sarajevu. Poručuju da više ne vjeruju vlastima i optužuju ih da rade u interesu Evropske unije, a ne u interesu domaćih poljoprivrednih proizvođača i zbog toga će protestom zahtijevati svoja prava i bolje uslove za poljoprivrednike.

Poljoprivrednici iz RS, zajedno sa federalnim udruženjem, blokiraju granične prelaze Orašje, Gradiška, Izačić, Bijač i Gorica, a kako je najavljeno prelazi će biti blokirani sve do rješenja njihovih problema.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS rekao nam je da je sve spremno za današnje proteste mljekara.

“U 12. 05 zatvaramo pet grančnih prelaza, a ja ću se nalaziti na graničnom prelazu u Gradišci. Najveći problem zbog kojeg poljoprivrednici zatvaraju granice jeste nesretno potpisivanje ugovora i sporazuma o trgovini CESTA, kao i ugovora sa Evropskom unijom. Na našu žalost, ugovore o poljoprivredi potpisivali su oni koji se ne razumiju u poljoprivredu i niko nas seljake nije ni pitao ništa vezano za te ugovore. Oni su dali Evropskoj uniji i zemljama CESTE daleko veće povlastice nego što su one same tražile. A sada kada su dobijene te povlastice, Evropska unija pritišće BiH da Hrvatskoj dozvoli potpuno slobodnu trgovinu, koja je kod nas tradicionalna trgovina, ali ovaj put samo u jednom smijeru, odnosno da roba može ići iz Hrvatske u BiH, ali ne i obrnuto”, kazao je Usorac za BUKU.

KULMINACIJA PROBLEMA

Ističe da je kulminacija ovih problema zabrana izvoza iz EU u Rusiju, a tada je ostala velika količina roba u samoj Evropskoj uniji.

“Oni su onda drugi-teći dan nakon toga dali svojim proizvođačima 132 miliona dodatnih subvencija. Evropska unija 73 odsto budžeta daje za subvencije poljoprivredi, a ove godine dali su i dodatnu pomoć poljoprivrednicima tako da je tako subvencionirana roba ušla u BiH i druge države. Rečeno je da se ta roba iz EU izveze u ‘treće države’, a mi sada spadamo u nih”, ističe Usorac.

On napominje da su u našim mljekarama  ostale zalihe od 40 miliona litara mlijeka koje naši proizvođači ne mogu prodati radi poplave mlijeka iz EU, a “onda slušamo od zvaničnih vlasti da je smanjen uvoz i slično. Ako je, kako oni kažu, smanjen uvoz mlijeka, mi nismo povećali proizvodnju, postavlja se pitanje kako imamo višak mlijeka?”

ŠVERC ROBE

Usorac kaže da je problematično da svako barata različitim podacima, kao da živimo u različitim državama.

“To nam govori da se ovdje uglavnom švercaju robe i da niko nema prave podatke. Ta situacija ugrožava 20. 000 seoskih domaćinstava ili 100.000 naših građana koji isključivo žive od mlijeka. A tu su i prateće djelatnosti koje snabdijevaju đubrivima, sjemenima, herbicidima, gumama, naftom, uljem ... Kada imamo tu širu sliku, u BiH je ugroženo oko 130.000 stanovnika”, kaže naš sagovornik.

On kaže da poljoprivredni proizvođači  u BiH duguju bankama 1.5 milijardu KM, a ako ova kategorija stanovništva ostane bez prihoda, onda neće moći vraćati kredite.

“Banke će onda posegnuti za hipotekama koje im ništa neće vrijediti. To će oboriti banke, banke obaraju privredu, privreda obara državu i jednostavno, ako nema nas, nema ni države BiH i to je prosta računica”, rekao je Usorac.

Naš sagovornik kaže da mlijeko koje je višak treba da se proda, a ono se trenutno nalazi u magacinima mljekara.

“Magacini su zatrpani radi uvoza mlijeka i svaka druga priča je iluzorna. Inspekcijski je utvrđeno da postoji višak od nekih 35-40 miliona tona mlijeka. Ako tom mlijeku isteknu rokovi, ono je propalo, možemo ga baciti, a to je 40 miliona KM štete, gubitka za naše mljekare”, kaže Usorac.

PORUKE SA PROTESTA


Sve buduće odluke poljoprivrednici će donositi na samoj granici, a kako su rekli organizatori protesta, “vlast će odlučiti koliko će nas držati na granici, a ne u njivama”. Granične prelaze zatvoriće samo za prolaz mlijeka i mliječnih prerađevina.

Usorac kaže da je glavna poruka ovog protesta ta da je ovo "država ovog naroda i da oni ne misle povijati leđa ni pred EU, ni pred bilo kim drugim".

“Mi želimo da budemo građani ove države i da nam ova država obezbijedi uslove da proizvodimo. Da bismo mogli proizvoditi, mi se moramo dovesti bar u približno ravnopravan položaj sa proizvođačima u EU, jer dijelimo isto tržište. Mi takođe tražimo da se hitno otvore granice i sa druge strane, odnosno da i mi možemo izvoziti našu robu prema EU. Mi smo konstatovali da je najveći problem u državnim organima koji nisu ispunili uslove da se to desi. To znači da državni organi trebaju ispuniti svoje uslove da bismo mi, proizvođači, dobili dozvole da izvozimo prema EU”, kaže on.

Na današnjem skupu tražiće da se uvede plavi dizel koji imaju sve zemlje EU, a BiH ga nema. Usorac kaže da u BiH plavi dizel imaju željeznice, kamenolomi, rudnici...

“Imaju ga svi oni koji ga ne bi trebali imati, ali ga nemaju poljoprivrednici”.

Na kraju, Usorac kaže da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja nema smanjenje u proizvodnji mlijeka i svi se slažu da je to sektor u koji se treba ulagati i koji može biti noseći sektor za našu zemlju, a od države se traži da povede malo računa o ovom segmentu.