<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Andy McGuffie za BUKU: BiH mora zadovoljiti iste standarde za izvoz u EU kao i ostali

Zemlja koja još uvijek nije spremna za izvoz u EU mora zadovoljiti iste standarde kao i sve druge zemlje u svijetu koje izvoze svoje proizvode na tržište EU-a

13. novembar 2014, 12:00

Ovo je u izjavi za BUKU kazao portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie a povodom jučerašnje blokade carinskih terminala u BiH od strane bh poljoprivrednika i proizvođača mlijeka

„EU se zalaže za trgovinu s BiH u skladu s potpisanim međusobnim sporazumima, prvenstveno Privremenim sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Postojeći međusobni trgovinski sporazumi idu značajno u korist BiH" rekao je on.

McGuffie je rekao kako BiH ima iznimni neograničen bescarinski pristup tržištu EU-a za gotovo sve proizvode.

"Samo vino, šećer, određeni proizvodi od govedine i ribe ulaze na tržište EU-a na temelju preferencijalnih carinskih kvota. Cilj nam je razvijati međusobnu trgovinu i želimo da BiH u budućnosti izvozi i više u EU.“ rekao je portparol Delegacije EU u BiH.

„Razumijemo nezadovoljstvo proizvođača u sektoru mlijeka i možemo samo ponoviti ono što smo javno isticali proteklih godina, a to je da zemlja koja još uvijek nije spremna za izvoz u EU mora zadovoljiti iste standarde kao i sve druge zemlje u svijetu koje izvoze svoje proizvode na tržište EU-a"

On je rekao za naš portal kako je EU, tokom proteklih deset godina,osigurala milione eura u sredstvima za domaće vlasti kako bi se pomoglo zemlji i njenim proizvođačima u ispunjenju standarda.

„Nedavno su nalazi revizorske posjete Ureda EU-a za hranu i veterinarstvo (služba Evropske komisije odgovorna za osiguravanje odgovarajućeg provođenja zakonodavstva EU-a u oblasti sigurnosti hrane, zdravlja životinja, zdravlja bilja i dobrobiti životinja) pokazali, između ostalog, da kapaciteti BiH za provođenje službenih kontrola i osiguranje učinkovite razmjene informacija unutar lanca kontrole zahtijevaju dalja poboljšanja" dodao je.

Naš sagovornik ističe da zahvaljujući nalazima ove revizije iz januara 2014. godine, bh. vlasti znaju šta je potrebno učiniti također i u vezi s proizvodnjom i mljekarama.

"Pripremni radovi mogu odmah započeti. EU očekuje da će nadležni domaći organi kontinuirano uložiti pojačane napore kako bi odgovorili na preporuke i napravili potrebne izmjene u cilju zadovoljavanja standarda i uslova za izvoz u EU.“ istakao je McGuffie.

„Također se oslanjamo na podatke o trgovinskim tokovima koje su dostavile bh. vlasti i upućujemo na njihove jučerašnje izjave da nije zabilježen porast uvoza mliječnih proizvoda iz EU u BiH, već naprotiv, pad uvoza.“ zaključio je razgovor portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie.