<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Srbi genocidni 27000 godina

<p>Ko je sad pa taj Smail Čekić? Ne, ozbiljno, ko je on? U Srpskoj je to postalo pitanje od vitalnog nacionalnog interesa. Ne znati ko je Smail Čekić, jednako je kao i nepoznavanje lika i djela Adolfa Hitlera u nekom kibucu u Izraelu.</p>

02. mart 2011, 12:00



A, stvarno mi se ne da da pišem o Smailu. Obični provincijski profesorčić i to je to. Njegova izjava kako su Srbi genocidan narod prije samo 4-5 godina bi bila protumačena kao čista budalaština u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ništa više od toga.

A to je najvažnije.

Po svemu se da zaključiti da je nacionalna pozicija i situacija tzv. konstitutivnih naroda bila mnogo relaksiranija od ove danas.
Čekićeva izjava  stvorila je široki front ,,pojašnjivača“ istorije. Iako svi dobro znamo da niti jedan narod nije genocidan, ovih dana se ubiše svi veliki i mali Srbi da objasne kako baš Srpski narod nije posebno genocidan. Digla se kuka i motika u Srpskoj.

Čekić je zapravo bio samo okidač da se lične nabildane nacionalističke frustracije ovaplote u medijima.

Likom i djelom istoričarevim su se bavili Vlaisavljevići (2 kom.), kolumnisti u pokušaju (10-ak kom.), novinari, političari, te akademik i bivši Predsjednik Republike Srpske, Rajko Kuzmanović.

,,Napad istoričara Smaila Čekića, satkan od mržnje i neistina, najobičniji je pamflet, laicizam i program obezvređivanja i potiranja Srba“, rekao je Kuzmanović i bilo bi dosta da se zaustavio na tome. Ali ne. Rajko navodi kako je riječ o crnim slutnjama, kaže da je Bošnjački Institut militantni centar...

,,Čudim se i pitam da li ijedan iole razuman čovjek može da ovako izlijeva žuč i mržnju i to baš sada kada se u BiH trudimo da dođe do stabilizacije, pomirenja i međusobnog uvažavanja sva tri naroda koji vijekovima žive na ovim prostorima i koji će trajno tu živjeti.“


Uf, al’ se trudite akademiče, svaka vam čast! Svi podjednako. Prebrojavajući i frljacajući se kostima jedni preko drugih. Tako će sigurno doći do ,,stabilizacije“, ,,pomirenja“  i ,,međusobnog uvažavanja“.

I mi Srebernicu za trku imamo

U duhu ,,pomirenja“, akademik Kuzmanović, poput Čekića, otvara jame, samo u Jasenovcu, Kragujevcu, Jajincima, Jadovnu. Čisto da se ponosaju, onako akademski.
Uopšte uzev, to tzv. ,,razotkrivanje istine“ postalo je toliko groteskno, jadno i budalasto da prevazilazi sve granice zdrave pameti.

Tako banjalučki novinari ,,smiruju“ situaciju opisima klanja porodica Milinković, Grujičić, Višnjić, Stojanović, Vuković, Mojović, Zarić, Kušić, Matović... Nije zaboravljen niti Bratunac i klanje 3000 Srba. Sve u duhu ,,pomirenja“ i ,,zajedničkog suživota“.

Imaš Komisiju, vrati sat!


''Put do pomirenja vodi isključivo preko istine, a ovaj put kojim pokušava da ide Smail Čekić vodi u lošem i pogrešnom pravcu, produbljujući jazove u BiH. Kada već toliko mrzi srpski narod, očekujem da Čekić pokaže dosljednost i vrati sat koji je dobio od bivšeg predsjednika RS (Dragana Čavića) za svoj rad u Komisiji za Srebrenicu'', poručila je poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević.

Osim uobičajenih ratnohuškačkih riječi, šuplje demagogije i Čekića naravno, ovu blentavu izjavu obogaćuje i neki sat, koji je Čavić dao Čekiću. Svaki osviješten Srbin trebalo bi da zamrzi i Čavića, koji mu je dao sat. Ej, Srbin dao sat Čekiću!

''Sada je postalo nedvosmisleno jasno zašto je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun imenovao Čekića u Komisiju za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, i ovo je dodatni razlog, pored svih dokaza o falsifikovanju spiskova, zbog kojeg je potrebno uraditi reviziju rada te komisije", dodala je ekstatično Pandurevićeva.

Kako je i šta nedvosmisleno jasno? Zašto je ovo dodatni razlog za reviziju rada komisije? Hoće li se nanovo prebrojavati kosti, zbog Pedija Ešdauna, Smaila Čekića ili nekog trećeg, ostaje nedokučiva enigma. Ali, papir trpi sve, pa što da ne i pisanje Pandurevićeve.

Naučni skup o čekićologiji

Ponesen žudnjom za istinom i obrazovnim djelovanjem, akademik Rajko Kuzmanović je najavio ni-više-ni-manje-nego naučni skup o Smailu Čekiću!
Naime, u maju ove godine, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) održaće naučni skup na kojem će dati ,,prave odgovore utemeljene na istorijskim činjenicama o jeziku i identitetu naroda koji žive u BiH.“

"Poznata su nauci razmišljanja Čekića i ostalih bošnjačkih intelektualaca, a mi ćemo na zakazanom skupu govoriti i o karakteru posljednjeg rata u BiH. Taj rat nije nikakva agresija, to je bio građanski rat, a mi ćemo dati sigurne podatke o tome", rekao je Kuzmanović. E, neka si im odbrusio, ti Aspirniksu Srpske!

Zamislite vi taj stepen dokonosti, neopjevane gluposti i uzaludnosti, da vas nešto motiviše na ovakvo okupljanje. A sve za novce budžetskih korisnika!
Dakle, nije dovoljno ovo, paušalno brojanje kostiju. A, jok. Potrebno je neko na ,,akademskom nivou“, sa počasnim gostima iz matice Srbije. Možda banu Ekmečić i Ćosić. Doduše, Dobrica je preokupiran isčekivanjem rezultata Nobelovog komiteta, glede svoje kandidature za Nobela od strane grupe veseljaka.

Uopšte uzev, gdje dođu stari orlovi Ćosić i Ekmečić, zagarantovano je ,,akademsko“  srbovanje.

,,Smirivanju“ situacije se pridružio i bivši član Odbora za genocid, Srpske akademije nauka i umjetnosti, Savo Skoko, koji je istakao da izjave sarajevskih intelektualaca nemaju veze sa stvarnošću i da se genocidnost može tvrditi za muslimane i Hrvate, a ne za Srbe.

Kakav je to Odbor za genocid SANU-a?

Sasvim sigurno da će i Skoko biti jedna od ,,zvijezda“ ,,naučnog skupa“.

Bilo bi dobro da se ,,naučni skup“ pozabavi jednom istorijskom budalaštinom koja komotno parira Čekićevim izjavama. Naime, izvjesni istoričar Miloš Grozdanović iz Niša, svojevrsnim matematičkim metodoma u knjizi „Srbi jesu narod najstariji“ otkriva da starost Srblja datira čitavih 27 hiljada godina u prošlost.



Ovom veseljaku i ,,poznavaocu istorije pridružila se i neka spisateljica, Dragoslava Koprivica. U knjizi - “Besmrtni Kastro i srbski rod” - hrabro konstatuje da je legendarni kubanski lider porijeklom Srbin, obrazlažući to, po njoj, nepobitnom tezom:

“Fidel Kastro je Srbin, odnosno Kelt, a neucenjeni istoričari dobro znaju da su Kelti, ustvari, Srbi. Nema dokaza da njegov otac Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović”.

Ovo dvoje ,,istoričara“ je otišlo korak dalje od Čekića, jer je svoje umotvorine u knjige pretočilo.

Svakako da bi tema pseudoistorije i njena zloupotreba trebalo da bude nit vodilja majskog skupa akademika. Ali neće. Jednostavno, ove ,,domaće istorijske ludorije“ Miloša Grozdanovića i Dragoslave Koprivice neće biti spomenute. Čekićev lik i djelo će ih zasjeniti.

Nije šija, nego vrat, samo malo skuplji

I koja je razlika između gore narečenog Smaila Čekića i dole navedenih persona koje ,,smiruju situaciju“?

Gotovo nikakva, osim što će njihovo ,,akademsko“ brojanje mrtvih mnogo više da košta poreske obveznike od trućanja Smaila Čekića.

Već sad vidimo rezultate njihovog ,,pacifizma“. Mladi se po forumima zabavljaju opisujući kako će onim drugim i trećim poklati nedoklano, zatrti sjeme, puniti nove jame kostima i sl.

Nego, kad smo kod mladih, ovih dana je i zvanično potvrđeno da je BiH najnepismenija i najneobrazovanija zemlja u Evropi. Konačno smo skinuli Albaniju sa trona. Aferim.
Hoće li se neko od akademika sjetiti da napravi naučni skup na ovu temu?
Sumnjam, čekićanje je isplativije.


Prethodni tekstovi autora :

Da li je Kopanja američki špijun?

Bakir Hadžiomerović prešao na RTRS