<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zaboravni? Zbunjeni? Kako da održite svoj mozak mladim

Ako bismo živjeli 150 godina, svi bismo na kraju pokazali znakove starenja mozga. Tako dug život značio bi da bismo svi u nekom trenutku postali zaboravni. Ali postoji par stvari koji možete već sad početi raditi da biste usporili ovaj proces.

15. novembar 2014, 12:00

Javno zdravstvo Engleske izjavilo je da radi na novoj metodi koja bi omogućila pacijentima da saznaju starost svog mozga, u sklopu borbe protiv demencije. Što se tiče strukture vaše sive materije, kada pređete sredinu dvadesetih godina, ona samo ide nizbrdo. Stukturni pad je neizbježna činjenica života. Ako bismo živjeli 150 godina, svi bismo na kraju pokazali znakove starenja mozga. Tako dug život značio bi da bismo svi u nekom trenutku postali zaboravni. Ali postoji par stvari koji možete već sad početi raditi da biste usporili ovaj proces.

Smanjite uticaj slobodnih radikala

Ako ih ne držite pod kontrolom, slobodni radikali su u strukturi i tkanju vašeg mozga kao slon u staklarskoj radnji. Nakon što dobiju pristup vašem mozgu, uglavnom kroz duvanski dim, izduvne gasove i masnu hranu, najbolji način da spriječite njihove štetne efekate jeste da jednostavno smanjite unos crvenog mesa i povećate unos svježeg voća i povrća - najstarijeg i još uvijek najdostupnijeg izvora antioksidanata koji čuvaju moždano tkivo. Antioksidanti počiste slobodne radikale prije nego što izazovu bilo kakvu štetu. Dakle, potrudite se da svaki dan unosite voće i povrće za dobrobit svog mozga.

Izvedite mozak u šetnju
Litra krvi prolazi kroz vaš mozak svaki minut. Svaki prekid protoka krvi u određenom dijelu mozga može dovesti do lakog moždanog udara ili do teškog moždanog udara u najgorem slučaju. Vodeći računa da pumpa svu tu krv, srce mora biti u dobrom stanju, a redovna vježba je najbolji način da srce ostane jako. Takođe pomaže da se osigura da krvni sudovi, koji prenose krv, budu bez prepreka, ključno je da krv puna kiseonika dođe do svakog dijela vašeg mozga, svakog minuta. Redovno umjereno do intenzivno vježbanje je dobro za funkcionisanje vašeg mozga. Krećući se, održavate svoje srce i krvne sudove mozga fleksibilnim, tako da ono uvijek može da isporuči krv gdje je najpotrebnija.

Gradite kognitivne rezerve - Nađite hobi
Ono što mozak razlikuje od današnjih računara jeste njegova sposobnost da se fizički promijeni kako bi se prilagodio novim izazovima. Konstantnim izazivanjem mozga, stalno će biti prisiljen da se restrukturiše, i izgradi nove veze koje će se nositi sa novim zahtjevima. Postoje 4 hobija za koje je uočeno da pomažu u odlaganju demencije. Ove aktivnosti, ako se obavljaju redovno, pomažu u izgradnji "kognitivnih rezervi" koje odlažu demenciju po nekoliko godina:

Naučite da svirate muzički instrument
Sviranje instrumenata podrazumijeva manipulacije objektima sa raznim dijelovima tijela (prstima, plućima i ustima na primjer) za proizvodnju koordinisanih i preciznih zvukova. Čak i čitanje nota obuhvata dekodiranje znakova na papiru, koje označavaju početak, trajanje i stil svake note.

 Igrajte šah
Šah zahtijeva da zamislite potencijalne poteze oba igrača i da ih imate u vidu. Mogućnosti i zamke svakog potencijalnog poteza moraju biti analizirane da biste izabrali najbolju strategiju. Što se više osoba trudi da unaprijed razmišlja, u mozgu se više aktiviraju određene moždane oblasti. Poboljšanje vaše memorije može imati pozitivan uticaj i na inteligenciju. Dakle, igrajte šah, možda čak postanete pametniji!

Plešite
Ples je suštinski društveni događaj. Poznato je da održavanje društvenih kontakata sa drugim ljudima ima snažan pozitivan uticaj na mentalno zdravlje i blagostanje, jer se pojedinci osjećaju povezano u zajednici. Većina plesnih stilova zahtijeva pažljivu koordinaciju sopstvenih pokreta sa partnerovim, koji moraju biti sinhronizovani i u ritmu sa muzikom. Fizički kontakt pokreće oslobađanje oksitocina u krvotok. Ovo izaziva osjećaj povjerenja, ugodnosti i pripadnosti.

Čitajte
Čitanje podrazumijeva povezivanje slova u riječi, riječi u rečenice i povezivanje značenja jedne rečenice sa značenjem prethodne i naredne. Slike moraju biti spojene u oku uma, a zvukovi u uhu uma. Morate se prisjetiti prethodnih poglavlja da biste protumačili nove događaje i moguće buduće scenarije.

Bez obzira da li ćete svirati neki instrument, odigrati partiju šaha, plesati ili pročitati knjigu, ključ za inspiraciju vašeg mozga je da to radite redovno. Sjajna vijest je da su ovo zabavne aktivnosti koje svako može da uradi kako bi održao zdrav mozak što je duže moguće.

Izvor Independent, za BUKU prevela Kristina Đurić