<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Česi i Slovaci slave 25 godina Baršunaste revolucije (VIDEO)

Česi i Slovaci danas obilježavaju 25. godišnjicu početka "Baršunaste revolucije", spontanog okupljanja studenata koji je prerastao u masovne demonstracije koje su oborile komunističku vlast u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

17. novembar 2014, 12:00

Baršunasta revolucija ( Sametova revoluce ) je naziv za nenasilnu revoluciju u Čehoslovačkoj koja je trajala od 16.novembra do 29. decembra 1989. godine. Ovom revolucijom je mirotvorno srušen komunistički režim na vlasti od 25. februara 1948. godine.

Glavne vođe revolucije bili su Vaclav Havel i Aleksandar Dubček, koji je vodio Praško proljeće 1968. godine. Broj demonstranata je od 200.000 došao do pola miliona a dvosatni generalni štrajk, koji je uključivao sve građane Čehoslovačke, bio je poguban.

Taj petak, 17. novembra 1989., počeo je vatrenim govorima studentskih vođa na kampusu Karlova univerziteta u sklopu prijavljenog i odobrenog skupa. Ali u jednom su trenutku hiljade studenata krenuli prema centru Praga, sa ciljem da s eprobiju do Trga Sv. Vaclava ( Vaclavske namesti) , ali ih je dočekala specijalna policija koji su ih počeli tući.

Na stotine je studenata ozlijeđeno, a proširila se i glasina, koja se poslije pokazala kao lažna, da je jedan student poginuo. To je izazvalo gnjev u narodu, pa se idući dan okupila još veća gomila, tražeći političke promjene u zemlji. Nakon samo sedam dana demonstracija, koji su postajali sve brojniji, tadašnje komunističko vodstvo je odstupilo.

Komunistički vođa Čehoslovačke Gustav Husak, odstupio je sastavivši prvu ne-komunističku vladu od 1948.godine. Nakon toga, Vaclav Havel je izabran za predsjednika, a Dubček za predsjednika saveznog parlamenta.

1. januara 1993. na snagu je stupio Baršunasti razvod, koji je stvorio dvije samostalne države, Češku i Slovačku. Za prvog predsjednika demokratske Češke izabran je Vaclav Havel, a Slovačke Vladimir Mečiar.


U Češkoj i u Slovačkoj 17.novembar slavi se kao državni praznik, Dan borbe za slobodu i demokratiju.


Vaclav Havel (1936-2011 )

vaclav Havel ikona je antikomunističkog disidentstva, simbol ponovnog rađanja demokratije u istočnoj Evropi. vaclav Havel zvan 'predsjednik-filozof', bio je jedan od vođa Baršunaste revolucije od 1989.-1992., deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. i predsjednik samostalne Češke u dva mandata. Kao pisac dramatičar utkao je teatar u politiku kako bi mirno priveo kraju eru komunizma i postao heroj epske borbe za okončanje Hladnog rata.

Kao predsjednik Češke ukinuo je smrtnu kaznu te je pomilovao brojne osuđenike za lakše zločine. Američkog muzičara Frank Zappu proglasio je počasnim kulturnim ambasadorom. Dva je puta stupao u bračne vode, prva supruga mu je bila Olga, a nakon njezine smrti vjenčao se s glumicom Dagmar Veškrnovom. Nakon povlačenja s mjesta češkog predsjednika bavio se pisanjem.

Preminuo je 2011. godine u 75. godini.

Pogledajte kako je izgledala Baršunasta revolucija1989. godine