<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dječiji parlament: Susret djece i odraslih u Parlamentarnoj skuštini BiH

Na Dječijem parlamentu djeca će prezentovati rezultate istraživanja i probleme koje prepoznaju u svakodnevnom životu

17. novembar 2014, 12:00

Ova 2014 je godina u kojoj se obilježava 25. godina Konvencije o pravima djeteta.  UNICEF napominje da nažalost, i danas živimo u svijetu kada su prava djece često ugrožena i stoga je potrebno svakodnevno raditi na jačanju svijesti o ovim pravima i na njihovoj promociji. Kao svuda u svijetu, UNICEF i u  Bosni i Hercegovini sprovodi niz aktivnosti za promociju prava djece, u saradnji sa Vijećem za djecu i svim zainteresovanim partnerima.

Jedna od planiranih aktivnosti UNICEF-a je organizovanje Dječijeg parlamenta koji je planiran da se desi u utorak, 18. novembra.

“Želimo osigurati da dječiji glas bude dovoljno glasan i da ga čuju oni koji su odgovorni donosioci odluka. Po ugledu na aktivnosti UNICEF-a širom svijeta, a oslanjajući se na iskustva prethodnih godina, planiran je susret djece i odraslih u Zgradi parlamentarne skuštine BiH 18. novembra. Ovo će biti i prilika da djeca iznesu svoje stavove i prezentiraju i komentarišu rezultate  anketnog istraživanja koja smo sproveli u proteklih nekoliko mjeseci”, kažu organizatori.

Da bi pomogli pripremu djece za ovaj važan događaj UNICEF je organizovao i jednodnevnu radionicu sa grupom djece u Sarajevu, a za 50 odabranih 50 učesnika (djecu i pratioce) osiguran je dolazak djece u Sarajevo. Prema ranijem planu djeca bi već danas trebala biti u Sarajevu gdje će raditi na pripremnom interaktivnom workshop-u. Sutra će imati susret sa odraslima – donosiocima odluka, predstavnicima vlasti i parlamentarcima.

Podsjetimo da je prijedloge za nominaciju djece bilo moguće poslati do početka novembra. Jedan od uslova je bio da djeca budu dobri i vješti retoričari, do onih koji se možda svakodnevno suočavaju sa diskriminacijom i poteškoćama u prihvatanju od strane okoline. Iz UNICEF-a su rekli da samo na taj način mogu prezentaciji u Parlamentu dati istinsku životnost i vjerodostojnost.

Djeca su podijeljena u tematske timove koji su analizirali istraživanje i povezali ih sa svojim iskustvima o kojima će sutra govoriti u Parlamentu.

Na Dječijem parlamentu djeca će prezentovati rezultate istraživanja i probleme koje prepoznaju u svakodnevnom životu, a to su rezultati dobijeni na osnovu istraživanja realizovanih tokom avgusta i septembra ove godine, u kojem je usdjelovalo 1033 djece, a u online istraživanju 330 djece. Iz UNICEF-a su rekli da su istraživanjem obuhvaćene i posebno ugrožene grupe djece, poput romske djece, djece sa teškoćama u razvoju, djece u odgojnim institucijama i djece bez roditeljskog staranja.

“Dječije potrebe i prioriteti o kojima govore u potpunom su skladu sa njihovim pravima. Vjerujemo da ćete prepoznati zbog čega smo zabrinuti za situaciju djece u BiH, kao i da ćete pomoći da se njihov glas čuje tokom i nakon izborne kampanje.” – poručio je svim političkim stranakama u otvorenom pismu predstavnik UNICEF-a u BiH dr Ayman Abulaban.




Prema ovom istraživanju neki od osnovnih razloga zbog kojih djeca u BiH pate su:

• nedostatak hrane i sigurnog mjesta za stanovanje

“Ima roditelja koji nemaju novca za školu, nemaju za hranu i opet treba roditeljima biti na neki način zahvalan što su te dali u Dom da imaš sve. (Dječak, 17 godina, smješten u JU Dom-porodica Zenica)

• nemogućnosti djece da se školuju (iako su upisana u školu)


Tu su problem finansije. Imaju ih i oni koji nisu Romi. Ako ih ima dosta u porodici, teško im je svima obezbijediti knjige i sveske, hranu i užinu i ostale troškove koji idu sa školovanjem. ....Onda djeca počnu rano da rade i zapostave školovanje. (Dječak, 17 godina, iz Tuzle)

• prisustvo vršnjačkog nasilja


Djeca se boje nasilnika. Pošto ima puno zlostavljanja ovdje kod nas i djeca se većinom boje, da ako prijave, da će im onda još više nauditi. Mislim da se toga najviše boje. Da je to jedan od najvećih problema. (Djevojčica, 15 godina, iz Banjaluke)

FESTIVAL JEDNOMINUTNOG FILMA U BANJALUCI


Festival jednominutnog filma u organizaciji Udruženja građana Genesis Project iz Banjaluke održaće se 25. novembra sa početkom od 18 časova u Gradskom pozorištu Jazavac.

Filmovi će se prikazivati u okviru dječijeg festivala “Imate minut”, a u potpunosti su ih kreirala djeca u okviru programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH”.

Festival je dio kampanje “Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima” koju na području BiH implementuju UNICEF, USAID i Evropska unija.