<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi zahtjevi mljekara i uzgajivača svinja

Udruženja mljekara Srpske i Federacije BiH i Udruženje uzgajivača svinja RS uputili su nadležnim institucijama u entitetima i BiH osam zahtjeva, kojima se traži poboljšanje položaja domaćih proizvođača.

17. novembar 2014, 12:00

Pored tri stara zahtjeva – uvođenje prelevmana na uvozno mlijeko, plavog dizela i zatvaranja tri granična prelaza za uvoz poljoprivrednih proizvoda u BiH, od danas, između ostalog, traže i da se uvede zaštitna cijena pri uvozu mlijeka i mesa, da se omogući izvoz mlijeka i mesa prema Turskoj i Rusiji. Očekuju da će Savjet ministara usvojiti njihove zahtjeve. U suprotnom najavljuju masovnije proteste, pišeRTRS.

Predsjednik Udrženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac prethodno je rekao da proizvođači mlijeka ne odustaju od zahtjeva za uvođenje prelevmana od 72 pfeniga na uvezeno mlijeko, uvođenje plavog dizela za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, rješavanje pitanja izvoza mlijeka u EU i zatvaranje graničnih prelaza.

Protestima su se pridružili i predstavnici Udruženja uzgajivača svinja.

Foto: RTRS