<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Konačni obračun u Abu Dabiju

Ostala je još samo jedna trka Formule 1 ove sezone, ona kontroverzna na kojoj se dijele dvostruki bodovi. Abu Dabi će ponuditi veliko finale i konačni odgovor ko će od vozača Mercedesa osvojiti titulu - Luis Hamilton ili Niko Rozberg.

19. novembar 2014, 12:00

Situacija je relativno jednostavna. Britanac ima 17 bodova prednosti i ako završi na prvom ili drugom mjestu sigurno će biti šampion. S obzirom na dominaciju Mercedesovog bolida ove sezone, to znači da ga zaustaviti može samo nezgoda na stazi ili eventualni kvar. Rozberg će, sa druge strane, saveznike tražiti u Felipeu Masi, Danijelu Rikijardu, Fernandu Alonsu i Sebastijanu Fetelu, ali i sam će morati dobro da se namuči kako bi pobijedio Hamiltona na jednoj od njegovih omiljenih staza.

Ovosezonski rezultati jasno govore ko više zaslužuje titulu. Hamilton ima čak deset pobjeda, Rozberg samo pet. Od ostalih, jedino je Rikijardo u tri navrata prekinuo dominaciju "srebrnih strijela". Nakon titule 2008. godine, Luis je veoma blizu nove krune, ali u ovom sportu ne osvaja titulu uvijek onaj koji to najviše zaslužuje.

Toto Volf, direktor Mercedesa, rekao je da će se Mercedes i u posljednjoj trci pridržavati pravila koje poštuje cijele godine - bez timskih naredbi.

"Naravno da će jedan biti neizmjerno razočaran, a jedan neizmjerno srećan. Ali, tako je to u sportu i životu, ne mogu svakome da se ispune želje. Što se mene i cijelog tima tiče, neka bolji pobijedi, a ovo je sezona koja će svakako biti zlatnim slovima upisana u našu istoriju", rekao je Volf.

Glamurozna staza "Jas Marina" dio je F1 kalendara od 2009. godine, a ovo je treći put da se na njoj održava finale sezone. Najuzbudljivije je bilo 2010. godine, kada je Sebastijan Fetel pobjedom prešao Marka Vebera i Alonsa, te uzeo svoju prvu titulu. Nijemac je tri puta slavio u Abu Dabiju, po jednom Kimi Raikonen i Hamilton. Staza je duga 5,5 kilometara, ima čak 21 krivinu i pregršt izazova.

Subotnje kvalifikacije, kao i nedjeljna trka počinju u 17 časova, a dva sata kasnije znaćemo ime novog F1 šampiona.