<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

U Banjaluci besplatno, povjerljivo i anonimno testiranje na HIV

Evropska sedmica testiranja:

Stigmа i disкriminаciја su glаvne prеprекe u sprоvоđеnju prеvеntivnih акtivnоsti, а јеdnа оd pоsljеdicа је mаli brој оsоbа које sе оdlučuјu nа tеstirаnjе nа HIV...

24. novembar 2014, 12:00

Udruženje građana  "Akcija protiv SIDA-e" Banjaluka u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske vršiće HIV testiranje u prostorijama Udruženja u periodu od 24. 11. do 28. 11. 2014. u vremenu od 13 - 17 časova, na adresi Sime Matavulja 7 (pored Klinike Laganin, naselje Sime Matavulja).

Iz Udruženja su rekli da je testiranje anonimno, povjerljivo i besplatno. Svi zainteresovani mogu se javiti na broj telefona 051 437 970051 437 970 (pon-pet / 08-16 časova) radi mogućnosti zakazivanja termina.

Evropska sedmica testiranja na HIV 2014,  kao i Svjetski dan AIDS-a (1.decembar) je prilika da se ukaže na potrebu kontinuiranog dostavljanja lijekova za terapiju HIV pozitivnim osobama, na važnost testiranja ljudi, kao i promjene svijesti ljudi o osobama koje su inficirane HIV-om i odnosu javnosti  prema njima, njihovim partnerima i porodicama.

Iz "Akcija protiv SIDA-e" kažu da iako je za mnoge ljude HIV/AIDS, hronična bolest, postoji mnogo onih koji nemaju pristup liječenju i koji postaju stigmatizovani, diskriminisani i koji doživljavaju kršenje ljudskih prava svaki dan.

“Stigmа i disкriminаciја su glаvne prеprекe u sprоvоđеnju prеvеntivnih акtivnоsti, а јеdnа оd pоsljеdicа је mаli brој оsоbа које sе оdlučuјu nа tеstirаnjе nа HIV i samim tim ne dobija se realna epidemiološka procjena područja BiH”, objašnjavaju.

Iz ovog Udruženja kažu da je krajnji cilj “Evropske sedmice HIV testiranja 2014” da koristeći se dijalogom o prednostima  HIV testiranja, što veći broj građana sazna svoj HIV status, te da se na taj način umanji broj kasno otkrivenih HIV slučajeva.

“PRIČAJ HIV. TESTIRAJ HIV” je poruka u fokusu  ovogodišnje Evropske sedmice HIV testiranja s  ciljem pružanja podrške dijalogu između svih  donosioca odluka i aktivista kako bi se zajedničkim  kapacitetima omogućilo uvećanje broja ponuđenih HIV testova svim pojedincima koji su pod  povećanim rizikom od HIV infekcije.

Ciljevi Sedmice testiranja:

- Ohrabriti pojedince koji  su bili izloženi riziku na HIV testiranje;
- Podržati  zdravstvene radnike da ponude HIV testiranje u  većem broju kao dio njihovih svakodnevnih  aktivnosti u zdravstvenim ustanovama namjenjenim za ove usluge;
- Podržati i ujediniti organizacije u  zajednici da povećaju broj HIV testiranja i podijele  primjere dobre prakse sa zemljama u regionu;
- Upoznati donosioce odluka o socio-ekonomskim prednostima HIV testiranja, sličnih inicijativa i kako  procijeniti uspješnost prakse HIV testiranja.



Iz "Akcija protiv SIDA-e" ističu da je danas najmanje jedna trećina od 2.3 miliona lica  koji žive sa HIV-om, a koji su upoznati sa svojim HIV statusom, nastanjena na teritoriji Evropskog  kontinenta.

“50% lica koja žive sa HIV-om su kasno otkriveni slučajevi – što odlaže pristup liječenju, a  što znači da se ta lica nisu testirala na HIV prije  otkrivanja vidljivih simpotma. Razlog kasnog oktivanja HIV infekcije kod  pojedinca može biti rezultat umanjenog pristupa  uslugama savjetovanja i testiranja na HIV ili nepostojanja ponude HIV testiranja kao svakodnevne prakse među zdravstvenim radnicima u cilju osiguravanja ranog oktivanja HIV statusa”, objašnjavaju.

Dodaju da ovi statistički podaci upućuju da moramo više ohrabriti pojedince, a koji nisu upoznati sa svojimHIV statusom, da pristupe HIV testiranju te ujedno povećati broj HIV testiranja među ostalim licima koja su pod povećanim rizikom od HIV infekcije.

Koje su prednosti redovnog HIV testiranja?


Većina lica čiji je HIV status otkriven u ranom stadijumu su u prednosti zbog:

- Mogućnosti da žive zdraviji život ako je liječenje otpočelo na vrijeme;
- Manje vjerovatnoće da će druga lica biti izložena HIV infekciji ako je liječenje pravovremeno otpočelo te izmjenom načina stila života umanjiti dalji prenos HIV infekcije;
- Manji su troškovi liječenja po zdravstveni sistem.

Suprotno navedenom, ukoliko se pojedinci ne testiraju redovno, a bili su izloženi riziku od HIV infekcije imaju veću mogućnost da:

- Umanje kvalitet života i budu izloženi dodatnim zdravstvenim komplikacijama,
- HIV virus prenesu na druga lica; 3) Uvećaju cijenu liječenja po zdravstveni sistem.

Iz ovog Udruženja su rekli da je testiranje u Banjaluci  anonimno, povjerljivo i besplatno.

HIV test se radi uzorkovanjem pljuvačke, te sve zainteresovane mole da 30 minuta prije dolaska u prostorije Udruženja ne konzumiraju hranu, piće i cigarete.

Za više informacija: www.aaa.ba