<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mišić: Pružamo ruku prijateljstva svim osnovnim školama u BiH

Glavni motiv "Škole 2.0" je da zajedničkim snagama sa školama ubrza modernizaciju obrazovanja, te unaprijedi nastavu, čineći je dostupnom učenicima i kada se ne nalaze u školskim klupama.

20. novembar 2014, 12:00

Pod sloganom "Svakoj školi treba njeno parče web-a" kompanija m:tel pokreće projekat "Škole 2.0" u kojem će osnovci u BiH praviti zvanične školske sajtove.  Đorđe Mišić, izvršni direktor kompanije m:tel za marketing i prodaju za BUKU govori nešto više o samom projektu, internet pismenosti u BiH i drugim temama.

BUKA: m:tel uskoro pokreće projekat "Škole 2.0" u okviru kojeg ćete praviti zvanične školske sajtove u školama širom BiH. Kako ste došli na ideju da pokrenete ovaj projekat?

Mišić: Ideja se, u neku ruku, nametnula sama. Budući da m:tel, kao vodeća bh. telekomunikaciona kompanija, redovno vrši istraživanja na polju savremenih informacionih tehnologija, jedno od njih nam je ukazalo na činjenicu da preko 60 odsto škola u BiH nema svoj zvanični internet sajt i da postoji potreba za unapređenjem u ovom segmentu. S druge strane, m:tel je uvijek podržavao, ali i samostalno kreirao razne društveno korisne akcije. Upravo u tom smislu, prednost uvijek pružamo projektima kojima je krajnji cilj da unaprijede naše društvo u svakom smislu, a takav je i projekat "Škole 2.0".

Ovoga puta smo izuzetno srećni što možemo da pružimo ruku prijateljstva svim osnovnim školama u BiH, i tako podstaknemo profesore i učenike da zajedničkim snagama i potpuno besplatno kreiraju zvanični sajt za svoju školu. M:tel je tu da im pruži tehničku i savjetodavnu podršku, korak po korak, dok na kraju ne budu zadovoljni krajnjim rezultatom. U izradi školske stranice će učestvovati, u prvom redu, oni zbog kojih škola kao obrazovna institucija i postoji – učenici. Oni će, naravno, biti vođeni i usmjeravani mentorima, među kojima će biti njihovi nastavnici koje će sami odabrati, kao i našim timom koji će im biti pri ruci tokom trajanja projekta, a kako bi im pomogao da ideje realizuju što efikasnije i efektnije.

BUKA: Koliko su važni školski sajtovi za današnje škole koje rade u vremenu koje je bitno determinisano internetom, medijima, pa i samim društvenim mrežama?

Mišić: Internet je već odavno dostupan najširem krugu ljudi u BiH, pa je tako i uveliko inkorporisan u sve segmente našeg društva, od privatnog i javnog života, preko poslovnog sektora, pa sve do obrazovnog sistema. Iz tog razloga i školski sajt, kao savremena oglasna tabla, može i treba da prati takve trendove, jer se radi o najbržem i najefikasnijem načinu informisanja kako učenika, tako i njihovih nastavnika i roditelja. Takođe, ova funkcija sajta je samo kap u moru mogućnosti koje pruža mjesto na najvećoj globalnoj mreži. Edukativni sadržaji, rad sekcija, školske novine, testovi i mnogi sadržaji sličnog karaktera mogu se povezati sa školskim sajtom, samo treba naći balans mašte i realnih potreba jedne škole, odnosno učenika, roditelja i nastavnika. To je, u stvari, i odgovor na vaše pitanje. Školski sajt uzima samo najbolje od onoga što pružaju, ili bi bar trebali, mediji i društvene mreže, a to su – informativni i edukativni karakter i interaktivnost korisnika.

BUKA: Mlađe generacije se sve ranije uključuju u “svijet interneta”. Koliko će im jedan ovakav projekat pomoći u tome?

Mišić: Možda internet nije škola u onom smislu na koji je mi, uglavnom, percipiramo, ali on ipak uzima na sebe dobar dio obrazovanja i učenja.  Zato smatramo da projekat "Škole 2.0" na najbolji način spaja interesovanja sve mlađe populacije, koja želi da se što prije uključi i postane dio dešavanja na internetu, ali sa kreativnim i edukativnim potencijalom, koji je kod učenika moguće probuditi, pokrenuti i unaprijediti pomoću ovog projekta. Znanja koja će učenici usvajati tokom projekta, nedvosmisleno će im pomoći da shvate kako funkcionišu stvari na internetu, posebno kada govorimo o platformi na kojoj će raditi, a riječ je o izuzetno popularnoj i zastupljenoj WordPress platformi, koju koristi veliki broj sajtova.

BUKA: Nažalost, istraživanja su pokazala da preko 60 % škola u BiH nema zvanični internet sajt. Šta, po Vašem mišljenju, sajt znači za školu, njene radnike i učenike?

Mišić: Ovaj projekat se realizuje pod sloganom "Svakoj školi treba njeno parče web-a", a to nije slučajno, jer je u njemu naglašena realna potreba zastupljenosti škole kao obrazovne ustanove na internetu. Glavni motiv "Škole 2.0" je da zajedničkim snagama sa školama ubrza modernizaciju obrazovanja, te unaprijedi nastavu, čineći je dostupnom učenicima i kada se ne nalaze u školskim klupama. Već sam naveo da su mogućnosti koje jedan školski sajt pruža, praktično, neograničene, a sve što se nađe na njemu biće isključivo od koristi svima, od učenika, profesora, pa sve do roditelja. Ovo je, takođe, i odlična prilika da se rad škola u najboljem mogućem svjetlu predstavi i široj javnosti, što je novi korak u modernizaciji obrazovnog sistema, kojoj kao društvo težimo.

BUKA: Na koji način se svaka škola može prijaviti da učestvuje u ovom projektu. Koji su uslovi samog učestvovanja?

Mišić: Sve škole se mogu prijaviti putem zvaničnog sajta projekta "Škole 2.0", koji se nalazi na adresi osnovneskole.ba. Prijaviti se mogu sve osnovne škole sa područja BiH, pa čak i one koje već imaju sajt, ali će one na završetku projekta morati da se odluče da li žele da zadrže već postojeći sajt ili onaj koji su napravili u sklopu projekta "Škole 2.0". Svi ostali detalji dostupni su na već pomenutoj adresi.

BUKA: Kako će teći sama realizacija projekta, odnosno pravljenja sajta. Ko će raditi na terenu sa prijavljenim kandidatima?

Mišić: Svaki korak projekta je brižljivo isplaniran, tako da smo ostavili sasvim dovoljno vremena za sve neophodne aktivnosti. Konkurs za prijave biće zatvoren 1. decembra, a nakon tog datuma stupićemo u kontakt sa školama, te ih detaljno informisati kakve su njihove, a kakve naše obaveze. Do početka naredne godine škole će dobiti domen, a mi ćemo biti u konstantnoj komunikaciji sa njihovim predstavnicima. Takođe, riječ je o stopostotnom online projektu, te rada na terenu neće biti. Ukoliko, ipak, pod ovim pitanjem smatrate da je rad na terenu, u stvari, rad preko interneta, učesnicima će biti dostupan forum putem kojeg se mogu detaljno informisati o svim koracima projekta, postavljati pitanja našem timu, ali i komunicirati sa drugim školama. Takođe, na oficijelnom sajtu se nalazi i sekcija sa detaljnim uputstvima kako se kreira sajt. Činimo zaista sve da učesnicima koji nisu ranije imali dodira sa ovakvim načinom rada, svaki korak bude izuzetno jednostavan i razumljiv. Nakon toga slijedi faza izrade sajta, koja će trajati dva mjeseca, zatim još jedan mjesec koji je planiran za eventualne ispravke grešaka, a zatim će škole započeti svoj novi život na internetu.

BUKA: Projekat će imati i takmičarski karakter, možete li nam reći nešto više o nagradama za najbolje?

Nagrada za sve škole koje prođu prvu fazu evaluacije biće besplatan hosting servis i domen na period od dvije godine. Takođe, kroz rad stručne komisije, najfunkcionalnijoj web stranici, najoriginalnijoj web stranici i najbolje dizajniranoj web stranici, biće dodijeljen poseban poklon – laptop Dell Inspirion 3521 Base, koji je dio ponude uređaja kompanije m:tel.

BUKA: Veliki broj građana BiH i danas su "kompjuterski nepismeni". Šta je, po Vama,  potrebno raditi da se ova situacija popravi?

Na ovo pitanje nije nimalo jednostavno odgovoriti, jer otvara jednu zaista široku i zasebnu temu. U skladu sa razvojem savremenog društva, informatička pismenost je postala vještina koja se primjenjuje u najrazličitijim okruženjima, pa je samim tim sve neophodnija. Termin "nova pismenost", kojim su označeni svi tipovi pismenosti, ali sa velikim naglaskom na digitalnoj, govori dovoljno. Ta "nova pismenost" danas igra važnu ulogu u procesu ranog obrazovanja, a sasvim sigurno će biti  sve važnija u budućnosti. Dakle, opet se vraćamo obrazovanju, koje je najvažnija polazna tačka i preduslov informatičke pismenosti, a "Škole 2.0" sigurno mogu doprinijeti da se taj proces ubrza.  

Razgovarala Maja Isović