<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjaluka: Evo ko smije raditi za praznik

U skladu sa zaključkom gradonačelnika, na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembra, mimo Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području Banje Luke – u vremenu od 08 do 13 časova, mogu da rade:

20. novembar 2014, 12:00

-prodajni objekti koji se bave trgovinom na malo mesom i proizvodima od mesa (mesnice);
-prodajni objekti u kojima se obavlja trgovina na malo cvijećem (cvjećare);
-trgovine na malo prehrambenim i neprehrambenim proizvodima (djelatnost prodavnica mješovite robe).

Poslodavac je dužan radnicima, koji će raditi na dan republičkog praznika omogućiti ostvarivanje prava u skladu sa propisima o radu.

Inače, subjekti obuhvaćeni Odlukom o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području Banje Luke – ne rade, a izuzetno mogu da rade:

u vremenu od 00.00 do 24.00 časa – pravna i fizička lica koja obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača i prodaje istih; trgovinski objekti tipa „dragstor“; trgovinski objekti u autobuskoj i željezničkoj stanici i na benzinskim pumpnim stanicama.

– u vremenu od 8.00 do 21.00 čas – trgovine na malo pogrebnom opremom.

– u skladu sa Tržno – pijačnim redom „Tržnica“ a.d. Banja Luka mogu da rade i objekti Gradske tržnice i Nove pijace u Banjoj Luci.

Podsjećamo, da su u skladu sa važećim Zakonom o praznicima Republike Srpske, a na osnovu ranije gradonačelnikove naredbe, određena privredna društva, ustanove i druge organizacije koji su dužni da rade u dane praznika Republike Srpske, pa tako i na Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, 21. novembra, u vremenu od 00.00 do 24.00 časa, a to su:

– privredna društva koja obavljaju komunalne djelatnosti: proizvodnja i isporuka vode, toplotne energije, javni prevoz putnika, održavanje čistoće, održavanja grobalja i pružanje pogrebnih usluga, održavanje ulica, saobraćajnica, parkova, zelenih površina, odvođenje atmosferskih voda i drugih padavina i čišćenje javnih površina i Civilna zaštita;

-Autobuska i Željeznička stanica;
– javne ustanove: „Banski dvor – kulturni centar“, „Dom zdravlja“ Banja Luka, SD „Borik“ i Centar za socijalni rad.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima – dužni su da rade u skladu sa važećom Odlukom o određivanju radnog vremena ugostiteljskim objektima na području grada Banje Luke.

U petak, 21. novembra u Domu zdravlja dežurstva će biti organizovana po sljedećem rasporedu:

-Služba porodične medicine – dežurni timovi na Poliklinici i u Platonovoj ulici, u dvije smjene – od 7-20 časova;
-Stomatologija – dežuraće stomatolog u stomatološkoj ambulanti u Službi hitne medicinske pomoći – dežurstvo 24 časa;
-Specijalističke pedijatrijske ambulante – u prvoj smjeni od 7-14 časova u ambulantama na Poliklinici;
-Odjeljenje za hematološku i biohemijsku dijagnostiku – dežurstvo 24 časa (na Poliklinici i u Službi hitne medicinske pomoći);
-Služba hitne medicinske pomoći – dežurstvo 24 časa.

Gradska uprava Grada Banja Luka obavještava javnost da neće raditi u petak, 21. novembra, zbog obilježavanja republičkog praznika – Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – saglasno Zakonu o praznicima Republike Srpske.

U dane republičkog praznika ne rade republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.