<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stiže nova američka ambasadorica

SARAJEVO

U Bosnu i Hercegovinu uskoro bi trebalo da stigne Morin Elizabet Kormak, nova američka ambasadorica, koja će na tom mjestu naslijediti Patrika Muna.

20. novembar 2014, 12:00

U biografiji ambasadorke Kormak se navodi da je rođena 1957. godine. Diplomirala je na Univerzitetu Ilinoj, a magistrirala na Univerzitetu Čikago 1989. godine kada je i počela da radi u Stejt departmentu. Karijeru je uglavnom gradila u inostranstvu,  radeći u oblasti kulture i medija, prenosiRTRS.

Nakon vođenja Američkog centra u Južnoj Koreji i Poljskoj, sredinom '90-ih vratila se u Vašington, gdje se bavila kadrovskim poslovima za bivšu Informativnu agenciju SAD-a. Kormakova je od 1999. godine u Francuskoj bila zamjenica atašea za kulturu u Ambasadi SAD-a u Parizu, i prvi konzul American Presence posta u zapadnoj Francuskoj.

U Južnu Koreju vratila se 2002. godine kao ataše za odnose sa sredstvima informisanja u Ambasadi u Seulu i na toj funkciji ostala do 2005. godine. Potom je radila u odborima Nacionalne bezbijednostii i vratila se u Stejt department na funkciju zamjenice direktora Kancelarije za odnose s Korejom. Trenutno je zamjenica koordinatora Odjela za međunarodne informacione programe.

 Kormakova govori francuski, španski, korejski i poljski. Udata je i ima troje djece.