<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Obavezna borba protiv terorizma

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur izjavio je danas da je borba protiv terorizma obaveza koju mora rješavati policija, ali i svi nivoi vlasti u BiH.

20. novembar 2014, 12:00

"Veoma je važno da BiH ima zakon u vezi sa stranim borcima, a saradnja između Tužilaštva BiH i Suda BiH mora biti na višem nivou", rekao je Mur.

On je naveo da su bezbjednosne obaveze pitanje svakodnevnog života i one se, osim nadležnih institucija, odnose na svakog građanina BiH.

"Više stabilnosti i mira povećava šanse za politički i ekonomski razvoj BiH", izjavio je Mur u pauzi Sedme pregledne konferencije o poštivanju bezbjednosnih obaveza koje je BiH preuzela kao članica OEBS-a/UN, koja se održava u Sarajevu.

Mur je rekao novinarima da još ima dosta problema, kao što je problem sa minama, koje utiču na život mnogih ljudi u BiH.

Prema njegovom mišljenju, BiH je, zahvaljujući efikasnim institucijama, ostvarila napredak na planu bezbjednosti, na čemu se ne smije stati.

"Mi uvažavamo činjenicu da je BiH, kao članica OEBS-a, učinila i mnogo više na ovom planu. Izgradnjom kapaciteta i razmjenom najboljih primjera iz međunarodne prakse i dalje ćemo podržavati njene aktivnosti na jačanju i ostvarivanju napretka", istakao je Mur.

On smatra da "BiH može biti ponosna što ima Oružane snage sa reputacijom na svjetskom nivou", čiji su pripadnici mirotvorci u Avganistanu, a ranije u Iraku, a imali su i posebnu ulogu tokom majskih poplava u BiH.

Rezidentni predstavnik UNDP–a u BiH Juri Afanasijev podsjetio je da je BiH među prvim zemljama potpisala konvenciju o kasetnoj municiji, čime se oslobodila svojih zaliha, ali još nije u potpunosti ispunila obavezu prema žrtvama koje su bile izložene kasetnoj municiji.

"BiH je već nekoliko puta pomjerila rok za čišćenje zemlja od mina. Posljednji rok je 2019. godina, a najvjerovatnije ni on neće biti ispoštovan", izjavio je Afanasijev.

On je naglasio i da je BiH bila jedna od prvih zemalja koja je potpisala sporazum o kontroli naoružanja, koji još nije ratifikovan u parlamentu, te istakao da se moraju uspostaviti i mehanizmi da bi se spriječilo "curenje" oružja.

Afanasijev je naglasio da BiH ima potencijalni višak kapaciteta u Oružanim snagama, posebno inženjerijskih i deminerskih, koji bi se mogao upotrijebiti izvan zemlje.

"UN i drugim organizacijama su takvi kapaciteti potrebni na terenu, a voljni su i da plate takve usluge", rekao je Afanasijev.

Današnju konferenciju organizovala je Misija OEBS-a u BiH u saradnji sa UNDP-om, s ciljem podizanja svijesti o vojno-političkim i bezbjednosnim obavezama koje je BiH preuzela kao država članica OEBS-a i UN i jačanja njene ukupne sposobnosti da ispoštuje svoje obaveze.