<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ebola se i dalje velikom brzinom širi u Sierra Leoneu

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je u proteklih sedam dana u Sierra Leoneu zabilježeno 168 novih slučajeva

20. novembar 2014, 12:00

Virus ebole u Sierra Leoneu i dalje se širi velikom brzinom. Svjetska zdravstvena organizacije (WHO) saopćila je da je samo u poslljednjih sedam dana u prijestolnici ove zemlje zabilježeno 168 novih slučajeva obolijevanja, javlja Anadolu Agency.

"Broj novih slučajeva i dalje se povećava. Potrebna je brza i odlučna intervencija kako bi se zaustavila epidemija", upozorio je UN-ov koordinator za krizne situacije u Sierra Leoneu Amadu Kamara.

Kamara je kazao kako je cilj da se najmanje 70 posto oboljelih stavi u karantin, no izvještaj WHO govori da je u Sierra Leoneu u karantinu tek 13 posto oboljelih. U Gini je u karantinu 72 posto oboljelih, a u Liberiji 20 posto. U izvještaju WHO-a se ističe da je u posljednje četiri sedmice epidemija u eboli usporena.

Ebola se širi ukoliko zdrava osoba dođe u kontakt sa tjelesnim tekućinama bolesne osobe. Mnogo je slučajeva također gdje se zdrave osebe zaraze zbog nehigijenskih uslova ili nesterilizirane igle. Zvanično lijek protiv ebole još uvijek ne postoji. Do danas je zabilježeno više od 5.400 smrtnih slučajeva. Ebole je najviše prisutna u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoneu.