<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tešanović: Što manje kršiti dječija prava

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović čestitala je danas Međunarodni dan prava djeteta, sa željom da se ta prava što manje krše.

20. novembar 2014, 12:00

Tešanovićeva je prisustvovala danas u Banjaluci centralnoj manifestaciji obilježavanja 25. rođendana Konvencije o pravima djeteta, koja je održana povodom Međunarodnog dana djeteta.

"Kontrola nad pravima djeteta mora biti veća. Trebamo i dalje da se borimo da sva djeca imaju jednaka prava i da im bude dostupno i pozorište, bioskop, vrtić, sport, kvalitetno obrazovanje i zdravstveni odgoj, odnosno sve ono što institucije treba da im stave na raspolaganje", rekla je Tešanovićeva novinarima.

Ona kaže da će se nastojati da se prava djece što više zaštite zajedničkom saradnjom institucija i svih onih koji učestvuju u radu sa djecom.

Tešanovićeva je podsjetila da se svake godine, povodom Međunarodnog dana djeteta, raspisuje konkurs za najbolje likovne radove, a da resorna ministarstva dodjeljuju nagrade.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac kaže da se centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana djeteta održava u banjalučkom Centru "Zaštiti me" za obrazovanje djece ometene u razvoju, što je prilika da se ukaže na osnovne probleme ove djece.

"Oni su djeca sa istim potrebama koju imaju njihovi vršnjaci", rekla je Grahovčeva i podsjetila da Konvencija o pravima djeteta propisuje da djeca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na ravnopravno učešće u društvu u uslovima u kojima se obezbjeđuje njihovo dostojanstvo.

Ona je ukazala na neophodnost sistemskih rješenja da se djeci sa smetnjama u razvoju obezbjedi odgovarajuća podrška asistenata u obrazovanju, ali i stručna podrška defektologa i logopeda da bi se omogućilo njihovo ravnopravno učešće u društvu i najviši stepen samostalnosti.

Grahovčeva je istakla da je ovogodišnja tema likovnog konkursa povodom Međunarodnog dana djeteta bila pitanje nasilja nad djetetom.

Direktor Centra "Zaštiti me" Zorica Kuzmanović-Vasilić izrazila je zadovoljstvo što se centralna manifestacija održava u ovoj ustanovi.

Ona kaže da je ovaj centar jedinstvena ustanova u Srpskoj u okviru koje se nalazi i internat, a u kojem je trenutno smješteno 45 djece.

Centralnoj manifestaciji prisustvovala je i pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić-Ćućić.

Na konkurs za likovni rad stigao je veliki broj radova osnovaca i srednjoškolaca, a nagrađeno je devet najboljih radova.