<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čović: Sačekati rezultate glasanja u NSRS prije formiranja vlasti na nivou BiH

Svi bi trebalo da čekaju rezultate glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske prije formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini, izjavio je za Federalnu televiziju lider HDZ BiH Dragan Čovi

21. novembar 2014, 12:00

Iza obećanog, bilo nešto potpisano ili ne, uvijek bi trebalo stajati, kaže Čović i dodaje da se u BiH ne može formirati izvršna vlast prije nego što bude konstituisana zakonodavna.

"Uistinu ne odlučuje neko iz Federacije ko će predstavljati vlast u Republici Srpskoj. Koliko ja znam, zakazana je sjednica NS RS za 24. novembar. Oni će se dogovoriti oko vlasti tamo", izjavio je Čović, a prenosi RTRS.

Prema njegovim riječima vlast bi trebalo formirati odozdo prema gore.

"Nekome se možda žuri, ali je jasan redoslijed formiranja vlasti", podsjeća Čović i naglašava da je zbog toga potrebno sačekati konstitutivnu sjednicu Parlamenta Republike Srpske.

Čović kaže da prilikom nedavne posjete Zagrebu na njega niko nije vršio pritisak u vezi sa formiranje vlasti.

Lider HDZ-a je komentarisao i mogućnost da skupštinska većina ne bude na strani aktuelne vladajuće koalicije.

"Ako gospodin Dodik ili SNSD ne uđu u vlast ništa se neće dogoditi, neko drugi će napraviti vlast. Ono što je meni cilj jeste dati šansu da legitimni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda stvarno dobiju šansu da uđu u vlast", rekao je Čović.

Od sada Čović najavljuje da će tročlano Predsjedništvo djelovati jedinstveno kada je riječ o spoljnoj politici, rekavši da je o tome već razgovarao s drugim članovima Predsjedništva BiH, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem.