<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Schumacher paralizovan i ima probleme s memorijom

Philippe Streiff

Nekadašnjeg asa Formule 1 Michaela Schumachera čaka dugi oporavak nakon teških povreda glave koje ze dobio priliko pada na skijanju u francuskom Meribelu.

21. novembar 2014, 12:00

 Nekadašnji vozač Philippe Streiff za francuski radio je izjavio da je Schumacherovo stanje ozbiljno, da je paralizovan na invalidskim kolicima te da ima probleme s govorom i memorijom, prenosi STA. 

"Zdravstveno stanje sedmostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 je bolje, ali sve je relativno" -  kazao je 55-godišnji francuski vozač Streiff, koji je i sam nakon  nesreće na testiranjima 1989. godine ostao prikovan za invalidska kolica. 

"To je stvarno teško. On ne može govoriti. U invalidskim je  kolicima, poput mene, paraliziran, ima problema sa pamćenjem i govorom" - izjavio je Francuz. 

Glasnogovornica Schumacherove porodice Streiffovu ocjenu je označila kao njegovo lično mišljenje. 

Četrdesetpetogodišnji Schumacher se u decembru prošle godine teško povrijedio na skijanju u Meribelu. Skoro devet mjeseci bio je u bolnici u umjetnoj komi. U septembru ove godine je otpušten iz bolnice na kućnu njegu,a opravlja se na svom imanju na Ženevskom jezeru. 

"Nekadašnjem  šampionu biće potrebne još godine da se oporavi" - kazao je prošlog mjeseca Jean-Francois Payen, član ljekarske ekipe, koja je na klinici u Grenoblu liječila Schumachera.

"Primijetio sam određeni  napredek, ali u ovom trenutku potrebno je vrijeme. Kao i kod drugih sličnih povreda glave vrijeme oporavka traje od jedne do tri godine, tako da moramo biti strpljivi" - rekao je ljakar.