<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ukupne investicije 1,68 milijardi evra

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ sa svojih 116 projekata od 1996. godine, ukupne vrijednosti 1,68 milijardi evra, jedan je od najvažnijih intitucionalnih investitora u BiH, rekao je guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, koji se danas u Sarajevu sastao sa predstavnicima EBRD-a.

21. novembar 2014, 12:00

Centralnu banku BiH u Sarajevu danas su posjetili direktor Kancelarije za zapadni Balkan EBRD-a Holger Muent i novoimenovani direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun.

Kozarić je rekao da posebno vrijedi istaći da je EBRD zadržao maksimalan angažman i tokom krize i time značajno pomogao očuvanju nivoa ekonomskih aktivnosti u BiH, te je, osim direktnog angažmana, EBRD bio u stanju da privuče mnoge druge investitore i da ih zainteresuje da počnu svoje investicije u BiH.

"Najveći procenat dosadašnjih investicija EBRD-a otišao je u infrastrukturne projekte - 46 odsto, 29 odsto svih investicija otišlo u finansijske institucije, 11 odsto u projekte koji se odnose na proizvodnju energije, a 14 odsto u industriju, trgovinu i agrobiznis", saopšteno je iz Centralne banke.

Cilj posjete predstavnika EBRD-a bio je da se novoimenovani predstavnici ove institucije za region i BiH upoznaju sa svim ključnim elementima odnosa s državom, te utvrde modalitete buduće saradnje.

Poseban fokus razgovora delegacije EBRD-a s rukovodstvom Centralne banke BiH bio je bankarski sektor u čijoj reformi su predstavnici EBRD-a aktivno učestvovali tokom godina.

Muent je istakao da BiH ostaje jedna od najbitnijih zemalja-partnera EBRD-a, te da je Centralna banka ključna institucija-partner EBRD-a u ovoj zemlji.

U diskusiji o bankarskom sektoru naglašeno je da je bankarski sektor BiH, uprkos svim izazovima, ostao stabilan, dobro kapitalizovan i likvidan, ali da postoji problem narastajućih nekvalitetnih kredita, koji sada iznose 15,5 odsto.

U skladu s tim, predstavnici EBRD-a su pozitivno ocijenili informaciju da BiH, odnosno agencije za bankarstvo oba entiteta ubrzano rade na kreiranju zakonskog okvira koji će omogućiti rješavanje pitanja nekvalitetnih kredita, koji su sada najveći izazov za bankarski sektor BiH.

U svojoj strategiji za period od 2014. do 2017. godine, EBRD će se fokusirati na restrukturisanje i širenje lokalnog i privatnog sektora, stvaranje čvršćih veza sa širim regionalnim tržištima i promovisanje efikasnijeg i održivog korišćenja resursa.