<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Popis stanovništva - uspostavljena elektronska baza podataka

Elektronska baza podataka sa popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH uspostavljena je poslije 12 mjeseci i očekivanja su da će prvi rezultati najkasnije biti objavljeni u aprilu ili maju 2015, rekao je predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije /IMO/ Piter Everers.

21. novembar 2014, 12:00

Everers je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je riječ o prenosu podataka sa popisnica u digitalnu formu.

"Bilo je potrebno malo duže vremena nego što je uobičajeno ali to nije zabrinjavajuće, jer BiH nema iskustvo u tom procesu", naveo je Everers, koji je i direktor Kancelarije Evropske komisije za statistiku /EUROSTAT/.

Eksperti IMO-a, koji su analizirali aktivnosti domaćih institucija, ocijenili su veoma visoko kvalitet elektronske baze podataka.

"Obrada podataka vršena je sa profesionalnošću i stručnom nezavisnošću u skladu sa preporukama IMO-a i nije bilo nikakvog uticaja na to izvan statističkih institucija BiH, kao što je politički uticaj", naglasio je Everers.

On je istakao da IMO očekuje da u narednih šest mjeseci statističke institucije BiH prođu kroz preostale faze rada - finalizaciju obrade popisnih podataka i postpopisne ankete.

Everers je naveo da će rezultati sadržavati najvažnije podatke, odnosno glavni set tabela sa podacima, nakon čijeg će objavljivanja Misija IMO-a objaviti zvaničnu analizu popisa, te je pozvao nadležne institucije BiH da intenziviraju dalje korake u sljedećim fazama obrade podataka.

"Očekujemo dalju posvećenost domaćih institucija u preostalim fazama obrade podataka. Do sada je pokazana dobra saradnja među tri statističke institucije", rekao je Everers.

On je zaključio da BiH nije izuzetak u tome što će joj biti potrebno oko godinu i po dana za okončanje glavnih aktivnosti obrade podataka, nakon popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH koji je proveden u oktobru 2013.