<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Muškarci će prije pomoći ženi u štiklama?

Od ranije je poznato da ženin izgled, počevši od figure do stila odijevanja, utiče na ponašanje muškarca prema nježnijem polu, a nedavno su francuski naučnici ustanovili da će muškarci pre obratiti pažnju na ženu i brže joj priskočiti u pomoći ukoliko je u štiklama nego ako nosi cipele s ravnom potpeticom.

24. novembar 2014, 12:00

Nikolas Gegan sa francuskog Univerziteta Južna Bretanja sa saradnicima je sproveo istraživanje o tomu na koji način visina ženske potpetice utiče na ponašanje pripadnika suprotnog pola.

Studiju je podijelio u četiri eksperimenta. U prvom, u kojem je učestvovalo 90 muškaraca, Gegan je analizirao njihove odgovore nakon što ih je 19-godišnjakinja u visokim potpeticama, a potom u cipelama s ravnom potpeticom zamolila da ispune anketu o jednakosti polova.

U drugom eksperimentu učestvovalo je 180 žena i 180 muškaraca. Četiri žene, u štiklama ili u ravnim cipelama od učesnika su tražile odgovore na pitanja o prehrambenim navikama.

U trećem eksperimentu Gegan je proučavao spremnost 180 muškaraca i 180 žena da priskoče u pomoć ženi koja je slučajno ispustila rukavicu na putu. I ovaj put je žena naizmenično bila u visokim, odnosno niskim cipelama.

I posljednji eksperiment sproveden je u baru gde je Gegan pratio ponašanje 36 mladića prema ženama u visokim potpeticama i onima koje su nosile cipele s ravnom potpeticom.

Rezultati istraživanja prva tri eksperimenta pokazali su da su muškarci bili spremniji da pomognu ženi kada je nosila cipele s visokim potpeticama, nego kada je bila u ravnim cipelama, a četvrti je pokazao da muškarci u baru radije i brže prilaze ženi u visokim potpeticama.

Gegan smatra da muškarci žene u visokim potpeticama povezuju sa slanjem određene seksualne poruke, vjerovatno zato jer im takvu poruku šalju atraktivni ženski modeli u cipelama s visokim potpeticama koje redovno viđaju u medijima.

"Muškarci uopšteno precjenjuju ženin seksualni interes, posebno proučavajući njen stil odijevanja i dolaze do pogrešnog zaključka. Ženu u visokim potpeticama doživljavaju kao ženu koja šalje poruku seksualne zainteresovanosti, što ne mora da ima veze s njeznom obućom", objasnio je Gegan. "Upravo takvo pogrešno tumačenje objašnjava zbog čega su muškarci bili spremni da učestvuju u anketi, spontano im pomognu ili im priđu u baru."

Drugo je objašnjenje da način na koji žena hoda u štiklama, a nesumnjivo je drugačiji od onoga u ravnim cipelama, povećava njenu privlačnost za muški pol, kaže Gegan i dodaje da su pretpostavke hipoteze i da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja. Rezultati su objavljeni u časopisu "Archives of Sexual Behavior".

A kada je o štiklama riječ nije na odmet pomenuti ih i u malo drugačijem kontekstu. Naime, britanski ljekari su prošle godine uz pomoć najnovijeg 3D skenera kod brojnih pacijentkinja otkrili brojna oštećenja i deformitete kostiju stopala, zglobova i mišića. Na ženama je da odluče da li im je draža pažnja muškarca na ulici ili ortopeda u ordinaciji.