<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ministri koji su prihvatili mandate u skupštini RS neće učestvovati u radu Vlade RS

Ministri u aktuelnoj Vladi RS-a, koji su jučer prihvatili funkciju poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, do pribavljenja mišljenja da li su u sukobu interesa, neće učestvovati u radu Vlade RS, potvrđeno je nakon današnje sjednice.

25. novembar 2014, 12:00

Naime, dosadašnji ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović izabran je sinoć za novog predsjednika Narodne skupštine RS-a, a poslanički mandati jučer su potvrđeni ministrima finansija i zdravlja, Zoranu Tegeltiji i Draganu Bogdaniću.

Vlada RS-a je održala danas konsultacije u vezi sa Upustvom Centralne izborne komisije BiH za primjenu člana 1.8 stav (4) i člana 1.3a stav(3) Izbornog zakona BiH.

Od Sekretarijata za zakonodavstvo RS-a je zatraženo da u saradnji sa Komisijom za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS dostavi Vladi mišljenje i pravno tumačenje o mogućim posljedicama primjene navedenog upustva Centralne izborne komisije BiH.

Do tada ministri koji su juče prihvatili funkciju poslanika neće učestvovati u radu Vlade RS.

Vlada RS danas je prihvatila i informaciju o objavljenom Izvještaju o napretku BiH u 2014. godini i Strategiji proširenja i glavnim izazovima 2014-2015.

Prihvaćena je i informaciju o radu Kancelarije Vlade RS-a u Brčko Distriktu BiH za period od 1.maja do 31.oktobra 2014. godine.

U izvještajnom periodu, Kancelariju je posjetilo ukupno 1.314 stranaka.

Riješeno je 3.514 zahtjeva osoba sa prebivalištem u Brčko Distriktu koje su podnijele zahtjeve za sticanje državljanstva RS, po osnovu izbora ili promjene entitetskog državljanstva.

Također, veliki je broj stranaka koje dolaze po informacije o postupaku, načinu i dokumentaciji potrebnoj za sticanje dvojnog državljanstva Republike Srbije.