<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Francuzi među najvećim potrošačima u Evropi

PARIZ

Potrošnja po stanovniku u Francuskoj, bilo iz ličnog budžeta, bilo na teret javnih službi, 14 odsto je veća od prosjeka za Evropsku uniju, pokazuje jedno istraživanje francuskog Nacionalnog instituta za statistiku INSEE.

26. novembar 2014, 12:00

Prema ovom kriterijumu, Francuska je u nivou Danske i Velike Britanije, ali osjetno ispod Luksemburga i Njemačke, gdje je privatna potrošnja 38 i 23 odsto iznad evropskog prosjeka, respektivno.

Posmatrano po sektorima, Francuzi više od ostalih Evropljana troše za stanovanje (+26 odsto), za hranu (+16 odsto), za prevoz (+26 odsto) i za zdravlje (+14 odsto), a manje za odjevanje (-7,0 odsto), prenosi francuski list Figaro.

Samo u segmentu energije, potrošnja domaćinstava u Francuskoj prelazi 23 odsto evropski prosjek, prema +12 odsto u Njemačkoj. U Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji potrošnja energije manja je od prosjeka 4,0, 20 i 30 odsto, respektivno, što se objašnjava povoljnijim klimatskim uslovima.

Što se tiče potrošnje na ime zaštite zdravlja i za obrazovanje-zabavu-kulturu, u Francuskoj je ona veća 10 odsto u odnosu na prosječnu u EU. Kako INSEE naglašava, ovaj vid potrošnje u Francuskoj karakteriše visok udio zajednice. Tako, 90 odsto troškova za obrazovanje pokriva država (evropski prosjek je 88 odsto), za zdravstvenu zaštitu 77 odsto (evropski prosjek 75 odsto ) i za zabavu i kulturu 22 odsto (prosjek je 17 odsto). 

Globalno, cijene dobara i usluga u Francuskoj su devet odsto iznad prosječnih za EU, na približnom nivou kao u Holandiji i Belgiji. U poređenju s Njemačkom, veće su u prosjeku jedan odsto. Naročito su u odnosu na evropski prosjek više u oblasti obrazovanja (+19 odsto), zdravstva (+15 odsto) i stanovanja (+12 odsto).