<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

KUPEK 105: Neutralnosti ne može biti!

Imao je svega 27 godina kad je poginuo u avionu iznad Glamoča te, za Drugi svjetski rat, presudne 1943. godine, ali niko ga nikad nije svrstao u onaj famozni klub „27“. Ivo Lola Ribar nije bio rock zvijezda. On je bio narodni heroj.

26. novembar 2014, 12:00

I kao takav više puta je ubijan. Ipak,prije svega toga Ivo Lola Ribar je bio mladi, obrazovani čovjek sa ogromnim intelektualnim kapacitetima i vrlo dobro je poznavao zamke u koje bi, tek u mislima i željama, građeno socijalističko društvo moglo upasti. Na žalost, drugi tu vrstu saznanja nisu imali.

Dom kulture Studentski grad je otvorio svoje izložbene prostorije za izložbu o Ivi Loli Ribaru pod nazivom : „Život i smrt heroja – neutralnosti ne može biti“.

Tri mlade povjesničarke umjetnosti potrudile su se da predstave Ivu Lolu Ribara, ne samo kao nekoga oko koga se gradio herojski mit i putem kojeg se oblikovala naša svijest, već baš i kao čovjeka koji sa ogromnim znanjem i kapacitetom koje bi ga, u nekim suludim okolnostima, kako je to Vicko Krstulović u svojim memoarima pisao, moglo dovesti i do mjesta šefa države. Ivo umjesto Tita.

Da li bi se to ikad ostvarilo, kako je tekao taj put brisanja sjećanja u odnosu na Ivu Lolu Ribara, ali i u odnosu na antifašizam razgovarali smo u ovom 105. KUPEK-u sa autorkama izložbe Jasminom Novaković, Marijom Vasiljević i Minom Lukić. Pojačanje je stiglo u vidu skype meštra i povjesničara Dragana Markovine koji je ujedno i autor studije „Između crvenog i crnog – Split i Mostar u kulturi sjećanja“.

Da li ste ikad probali zamisliti, da je Ivo Lola Ribar danas živ i da ima 20 i koju gdje bi danas bio? Da li u prvim redovima oslobađanja kino sala, blokade Filozofskog fakulteta ili u lokalnoj sportskoj kladionici? Ako niste poslušajte 105. KUPEK jer mi smo to uradili za vas.