<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Norveški biro savjetuje: 5 načina kako se zaposliti u Norveškoj

Sindikati su dobar izvor informacija.

26. novembar 2014, 12:00

Sindikati u Hrvatskoj možda imaju dobre veze sa sličnim sindikatima u Norveškoj.

Najbogatija (i najskuplja) zemlja svijeta mamac je mnogim nezaposlenim ljudima koji su prisiljeni otići iz domovine trbuhom za kruhom. Iako posao nije lako pronaći, Norveški zavod za zapošljavanje (NAV) na svojim web stranicama, na engleskom jeziku, savjetuje strance o načinima kako to pokušati učiniti. Osim što će vam trebati puno upornosti i sreće, pri traženju posla morat ćete se snalaziti i s norveškim jezikom.

#5 Internet

Kako piše NAV, otvorena radna mjesta možete pronaći na stranici NAV-a i to na engleskom jeziku. Osim službene stranice Zavoda, poslovi se mogu pronaći i na portalu EURES. Osim toga, mnoge norveške tvrtke objavljuju oglase za posao na vlastitim web stranicama. Kako bi pronašli njihove web adrese, zaputite se na online izdanje Žutih stranica.

Poslovi se mogu pronaći i na stranici Finn.no.

#4 Mediji

Otvorena radna mjesta reklamiraju i norveški mediji. Najveće novine u Norveškoj koje ih objavljuju su Aftenposten. Popis svih norveških novina možete pronaći OVDJE.

#3 Sindikati

Sindikati su dobar izvor informacija. Sindikati u Hrvatskoj možda imaju dobre veze sa sličnim sindikatima u Norveškoj. Neki od najvećih sindikata u Norveškoj su LO (Norveški savez sindikata trgovaca), UNIO (drugi najveći savez sindikata), Akademikerne (savez visokoobrazovanih profesionalaca), YS (Yrkesorganisasjonenes Fellesforbund).

#2 Privatne agencije

Privatne agencije u Norveškoj obično su specijalizirane za određene industrije i profesije. Kao i web stranice kompanija, i privatne agencije možete pronaći u online izdanju Žutih stranica.

#1 Otvorene molbe

Norveška, pišu u NAV-u, ima neformalno tržište slobodnih radnih mjesta koja nisu nigdje oglašena. Jedini način za pogoditi takvo otvoreno radno mjesto je putem otvorene molbe. U NAV-u savjetuju da, nakon što molbu pošaljete, nazovete i javite da ste poslali molbu.

.

Izvor croexpress.eu