<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ambasada Hrvatske: Poziv glasačima u BiH da se registruju

Ambasada Hrvatske u BiH pozvala je državljane Hrvatske, koji na predstojećim predsjedničkim izborima u ovoj zemlji žele da glasaju u BiH, da se registruju.

27. novembar 2014, 12:00

"Državljani Hrvatske koji žele svoje biračko pravo da iskoriste na biračkim mjestima koja će biti otvorena u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH moraju provesti postupak prethodne/aktivne registracije", ističe se u saopštenju Ambasade i upozorava da rok za to ističe u srijedu, 17. decembra.

Uslovi za ostvarivanje prava na glasanje su da hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Hrvatskoj diplomatsko-konzularnom predstavništvu u BiH dostave zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Hrvatskoj, a da hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj dostave zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Zahtjevi za prethodnu i aktivnu registraciju zaprimaju se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH lično, putem pošte, telefaksa ili elektronske pošte.

U svim slučajevima podnosilac zahtjeva mora svojeručno potpisati zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti kopiju važećeg hrvatskog pasoša ili važeće lične karte.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju mogu se dostaviti Ambasadi Hrvatske u Sarajevu i generalnim konzulatima u Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Izbori za predsjednika Hrvatske biće održani u nedjelju, 28. decembra, a eventualno ponovljeni izbori 11. januara 2015. godine.

Izborna mjesta u BiH biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu i generalnim konzulatima u Banjaluci, Mostaru i Tuzli.