<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tanja Fajon, izvjestilac EP za Srbiju: Rezolucija o Šešelju predstavlja dolivanje ulja na vatru

Ovom rezolucijom, koju neću potpisati, naime odgovaramo na Šešeljeve provokacije i nudimo mu medijsku pažnju, upravo suprotno od onoga kako bismo morali da reagujemo. Takođe, mislim da kritike na račun nezavisnog Međunarodnog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, koji ima mandat Ujedinjenih nacija, nisu primerene, navela je Tanja Fajon

27. novembar 2014, 12:00

Uoči hitnog razmatranja slučaja privremenog puštanja na slobodu Vojislava Šešelja, optuženog ratnog zločina, i raspave o Rezoluciji Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja Tanja Fajon, izvestilac za Srbiju u okviru političke grupe Socialista i demokrata u Evropskom parlamentu istakla je da joj je "žao što na današnjem plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu nije bilo dovoljno političke volje da se spreči usvajanje Rezolucije o optuženom Vojislavu Šešelju", javlja Anadolu Agency (AA).

"Kao neko ko konstantno upozorava na opasnost govora mržnje, radikalnih stavova, nacionalizma i na njihove loše posledice na društvo, ja oštro osuđujem sve one koji pomoću ratne retorike žele da ostvare političke ciljeve, uključujući i optuženog Vojislava Šešelja", navela je Fajon.

Ona je istakla da je "duboko uvjerena da obzirom na trenutnu situaciju ova Rezolucija predstavlja dolivanje ulja na vatru što u ovom trenutku ne bi smelo da bude ni u čijem interesu".

"Ovom rezolucijom, koju neću potpisati, naime odgovaramo na Šešeljeve provokacije i nudimo mu medijsku pažnju, upravo suprotno od onoga kako bismo morali da reagujemo. Takođe, mislim da kritike na račun nezavisnog Međunarodnog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, koji ima mandat Ujedinjenih nacija, nisu primerene. Moja želja je da ubuduće Evropski parlament prestane da predstavlja parket na koji se prenose unutrašnje političke teme ili rešavaju neki konflikti iz prošlosti", navela je Fajon.

Kao izvestilac u okviru svoje političke grupe S&D, ocijenila je da smatra da je Srbija na dobrom putu kada su u pitanju EU integracije.

"Ja ću nastaviti da se zauzimam za podršku Srbije da ostvari što brži napredak i potrebne reforme, kao i da i dalje neguje dobre odnose sa susednim državama, pogotovo sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Hrvatskom i Makedonijom. O ovim zalaganjima kada je u pitanju evropska budućnost Srbije govori i moja odluka da sredinom decembra dođem u zvaničnu posetu Beogradu i da se još bolje upoznam sa trenutnim prilikama u Srbiji", zaključila je Fajon.