<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Slučaj Ferguson: Policija privela više od 100 demonstranata koji se nisu željeli razići

Demonstranti su se verbalno sukobili sa zaštitarima, a policija je privela trojicu demonstaranta koji su pokušali blokirati saobraćaj na tom području

27. novembar 2014, 12:00

Već treći dan veliki broj osoba protestuje širom Sjedinjenih Američkih Država zbog odluke porote u Fergusonu da oslobodi policajca Darrena Wilsona koji je ubio afro-američkog tinejdžera Michaela Browna, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, danas se ispred zgrade Policijske stanice u Fergusonu okupila manja grupa demonstranata zbog niskih temperatura, ali i Dana zahvalnosti.

Demonstranti su se verbalno sukobili sa zaštitarima, a policija je privela trojicu demonstaranta koji su pokušali blokirati saobraćaj na tom području.

Također, i u Los Angelesu su se ispred zgrade Federalnog suda okupili demonstranti koji su održali protestnu šetnju prema centru grada.Tom prilikom su blokirali saobraćaja, a policija je privela više od 100 demonstranata koji se nisu željeli razići uprkos upozorenju policije.

Lesley McSpadden, majka stradalog Michaela Browna, za američke medije je kazala kako ne vjeruje policajcu koji tvrdi da je njen sin pokušao da uzme pištolj od policajca.

"Ne vjerujem u riječi da je moj sin pokušao da uzme pištolj. Ja dobro znam svoga sina. Nikada nije počinio nikakvo kriminalno djelo", istakla je Michaelova majka.



Policajac Darren Wilson, koji je u augustu u gradu Fergusonu iz pištolja ubio nenaoružanog afroameričkog tinejdžera Michaela Browna, izjavio je za američke medije da mu je savjest čista i da bi ponovo uradio isto. U intervjuu za ABC, Wilson je rekao da se, prije nego što je potegao oružje i pucao na Browna, bojao za svoj život. Wilson je rekao kako se bojao da će mu Brown uzeti službeni pištolj, dodajući da je djelovao u samoodbrani.

Veliki broj pripadnika policije je na ulicama Fergusona, a Nacionalna garda je raspoređena na ključnim mjestima u gradu.

Demonstranti traže pravdu nakon što je velika porota odlučila da neće podići tužbu protiv policajca bijelca koji je ubio nenaoružanog 18-godišnjeg crnca.

S druge strane, američki predsjednik Barack Obama u utorak je osudio nasilje u Fergusonu nakon odluke porote da ne pokreće sudski proces protiv bijelog policajca.