<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Savjet Evrope finansira stanove za izbjeglice u BiH

Upravni odbor Razvojne banke Savjeta Evrope odobrio je projekte u vrijednosti od oko 12,2 miliona evra za izgradnju 426 stanova u BiH, od kojih 252 u Republici Srpskoj, potvrdio je Srni pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta.

27. novembar 2014, 12:00

Vuleta je pojasnio da je riječ o donatorskim sredstima u okviru Regionalnog stambenog programa, čiji je cilj integracija izbjeglica iz Hrvatske i reintegracija raseljenih lica.

On je podsjetio da je Republika Srpska kandidovala stambenu izgradnju u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Derventi, Brodu, Bijeljini, Vlasenici, Bileći i Foči.

Vuleta je rekao da će resorno ministarstvo ubrzo početi odabir korisnika i da bi sredinom 2015. trebalo da započne stanogradnja.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da Upravni odbor Razvojne banke Savjeta Evrope odobri i četvrti potprojekat u okviru Regionalnog stambenog programa za BiH, kojim bi bila obuhvaćena izgradnja oko 300 stanova.

Vuleta je naveo da je juče otvorena ponuda za javni poziv za nabavku građevinskog materijala za 20 porodica izbjeglih iz Hrvatske, koje su započele izgradnju kuća u sadašnjem mjestu prebivališta u Srpskoj, odnosno u Trebinju, Banjaluci, Prijedoru i Gradišci.

"Veoma brzo biće odabran ponuđač i za 15 dana mogla bi početi isporuka građevinskog materijala i ne vidimo razlog da se u Trebinju ne završi ugradnja materijala u započetih pet kuća", zaključio je Vuleta.

Iz Ministarstva za izbjeglice i raseljna lica Republike Srpske saopšteno je ranije da će Regionalni stambeni program u BiH biti realizovan kroz više potprojekata.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu, koja je održana u aprilu 2012. godine, prikupljeno je oko 300 miliona evra, što je oko 60 odsto sredstava potrebnih za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbjeglica u sve četiri zemlje.

Iz donatorskog fonda Srbija bi trebalo da dobije najviše - 335,2 miliona, Hrvatska 119,7, BiH 101 milion i Crna Gora 27,7 miliona evra.