<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: Mandatar će biti poznat u nedjelju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će ime mandatara za sastav nove Vlade Srpske biti poznato u nedjelju, 30. novembra.

28. novembar 2014, 12:00

Predsjednik Srpske je napomenuo da će novu skupštinsku većinu, okupljenu oko koalicije SNSD-DNS-SP, činiti više od 44 poslanika.

"Ohrabrujemo i druge da s nama razgovaraju, da formiramo stabilnu skupštinsku većinu, za koju sam potpuno uvjeren da će biti više od 47-48 poslanika za izbor Vlade Republike Srpske", rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Dodik je odbacio tvrdnje o političkoj korupciji, odnosno "kupovini" poslanika.

"Pošto nisu uspjeli da nas pobijede, sada žele da nam 'nakače' neku aferu", rekao je Dodik, istakavši da je to apsolutno nekorektno.

Govoreći o ekonomiji, Dodik je najavio da će se naredne godine ići u smanjenje javne potrošnje, reorganizaciju javnih preduzeća s ciljem ostvarivanja profita, privlačenje stranih investitora i osposobljavanje domaćih investitora.

"Takođe, plate u javnom sektoru biće zadržane na ovom nivou, kao i redovne penzije", poručio je Dodik i dodao da će nove vlasti, s obzirom na ukupan odnos Međunarodnog monetarnog fonda i umanjenja tranše, tražiti alternativne izvore finansiranja.

Govoreći o odnosu Republike Srpske i Rusije, Dodik je napomenuo da je riječ o prisnim, prijateljskim vezama u kojima se želi pomoći Srpskoj, pri čemu Rusija poštuje Dejtonski sporazum, ne vrši nikakav politički pritisak i nema nikakvu negativnu ulogu.

"Oni imaju aktivan odnos ovdje sa mnogim projektima. Pripremili smo sprazum vlada Ruske Federacije i Republike Srpske u vezi s izgradnjom gasovoda Južni tok, koji će biti dostavljen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na odlučivanje i saglasnost i smatraćemo to vrhunskim prioritetom našeg posla u zajedničkim institucijama", poručio je Dodik.

Situacija na nivou BiH slična dosadašnjoj u FBiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik upozorio je da nastojanje bošnjačkih političkih predstavnika da formiraju vlast na nivou BiH sa strankama iz Saveza za promjene liči na situaciju iz Federacije BiH /FBiH/ od prije četiri godine kada je uz pomoć međunarodne zajednice pokušano devastiranje izbornog pobjednika - HDZ-a BiH, što je rezultiralo zastojem u FBiH.

"Vlast na nivou BiH se sastavlja i predstavlja, prije svega, odraz onog od čega je sastavljena BiH - dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Što se tiče Srpske, nju definitivno predstavlja koalicija koja je formirala skupštinsku većinu u Republici, koja će formirati vladu Srpske. Ona je uz predsjednika Republike jedina relevantna da predstavlja Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je, što se tiče nacionalnog predstavljanja konstitutivnog naroda, SNSD dobio najveći broj glasova u Republici Srspkoj kod Srba i da je u političkom smislu predstavnik srpskog naroda kao konstitutivnog u BiH.

"Postoji mogućnost da se na nivou BiH to ignoriše i koriste neki drugi modeli. Mislim da je danas jasno da HDZ BiH i SNSD ostaju u čvrstom savezništvu i da, naprosto, što je razgovarano od početka i sa političkim predstavnicima bošnjačkog naroda, politički predstavnici i pobjednici kod naroda treba da se okupe jer su jedini relevantni", istakao je lider SNSD-a.

Gostujući na Federalnoj televiziji, Dodik je upozorio da se, ukoliko bude ignorisana izborna volja u Republici Srpskoj i eliminisani predstavnici entiteta i naroda, u narodnom periodu mogu očekivati određeni problemi.

"Mi nemamo namjeru da opstruišemo, ali ni da dajemo podršku nekoj drugoj konstrukciji osim onoj koja je legitimna i čiji je legitimitet dat izborom rukovodstva u Narodnoj skupštini Srpske. Smatram da u naredne četiri godine treba uraditi sve da BiH dobije status kandidata za EU", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da će SNSD dati podršku inicijativi EU koja je potekla od NJemačke i Velike Britanije, čija suština je da se "prepakuju prioriteti za BiH".

"Sada više nije važno da se usvoje izmjene neophodne za provođenje odluke `Sejdić i Finci`, dovoljno je da se kaže da želite to uraditi za status kandidata. Izražavam spremnost da se riješi to pitanje", rekao je Dodik, podsjećajući da su stavovi Repubike Srpske već od ranije poznati kada je riječ o pitanju "Sejdić i Finci", te mehanizmu koordinacije.

Dodik je napomenuo da nije sporna podrška Republike Srpske evropskom putu BiH, ali da sve ostalo što nije u interesu Srpske neće dobiti podršku.

"Ako, eventualno, SDS uđe u vlast na zajedničkom nivou BiH to će biti veliki promašaj onih koji su ih izabrali za kandidate. Republika Srpska ima dovoljno instrumenata da sačuva sve svoje interese", poručio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a je najavio je mogućnost da Narodna skupština Republike Srpske donese rezoluciju kojom se onemogućava glasanje na nivou BiH bez saglasnosti nadležnih organa Srpske.

"To znači da poslanici neće moći glasati u parlamentu BiH bez saglanosti Narodne skupštine Srpske i da ministri u Savjetu ministara BiH neće moći glasati bez saglasnosti Vlade Srpske", pojasnio je Dodik.