<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mladi s Down sindromom stekli prvo radno iskustvo

Osobe s Down sindromom gotovo nikad ne dobiju priliku da rade, čak ni kroz volontiranje ne mogu steći radna iskustva.

28. novembar 2014, 12:00

Okrugli stol pod nazivom „Prepreke i prilike za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada“ koji je održan juče je otvorio temu o kojoj se malo, odnosno nikako ne priča i diskutuje u našem društvu - zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama. Osobe s Down sindromom gotovo nikad ne dobiju priliku da rade, čak ni kroz volontiranje ne mogu steći radna iskustva. Prepoznajući potrebu mladih da rade, Udruženje Život sa Down sindromom Federacije Bosne i Hercegovine je u okviru Kluba mladih omogućilo da mladi s Down sindromom rade u firmama i institucijama u Kantonu Sarajevo. Klub mladih je uspostavljen  kroz projekat „Inkluzija je ključ do samostalnosti“ koji je podržala Holandska ambasada u BiH.



Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati pilot projekta kojim se otvara pitanje zapošljavanja mladih s intelektualnim teškoćama. Mlade osobe s Down sindromom su prvo prošle radionice sa psiholozima na kojima se radilo na njihovu razumjevanju poslova i izgradnji samopouzdanja i određenih životnih vještina kao npr. trošenje zarađenih novaca. Nakon toga je svaki član Kluba mladih radio 5 dana, po jedan radni dan kod 5 različitih poslodavaca. „Radila sam u Argeti, OBI-iju, Štampariji Svjetlost, DM-u...“, rekla nam je Nikolina P., koja je u maju završila školovanje kao maturantica Srednje škole za okoliš i drvni dizajn. Kaže da bi voljela da ide svaki dan na posao, bolje je to nego kod kuće sjediti i gledati TV. „Meni je najbolje bilo u hotelu Bristol.“, dodao je M.P., i otkrio da bi volio raditi u prodavaonici mobitela.

Tokom projeka su obučavani i asistenti za zapošljavanje, takođe 10 mladih ljudi, koji su vršili asistenciju mladim osobama s Down sindromom na njihovim poslovima. „Ovim projektom smo predstavili jednu novu vrstu asistencije, a to je asistencija pri zapošljavanju i vršenju poslova“, objasnila nam je Maida Agić, koordinatorica na projektu i dodala da je ovakav vid asistencije razvijen u evropskim zemljama, i radi se o individualiziranoj asistenciji, gdje asistent potpomaže osobu dokle kog ta osoba ne savlada potrebne radne vještine.



„Mlade osobe su pokazale da mogu i žele da rade, a vidimo da su i porodice dobile dodatni vjetar u krila“ rekla je Sevdija Kujović, projekt menadžerica i predsjednica Udruženja Život sa Down sindromom, „Ima tu još mnogo posla, zakonska regulativa ne ide u prilog zapošljavanja osoba s Down sindromom.“

Čak 17 kompanija i institucija je uzelo učešća u ovome projektu i pružilo priliku mladima da osjete šta to znači posao i rad: Argeta d.o.o., Svjetlost štamparija, Gliese 581g (McDonald's), OBI d.o.o., dm drogerie markt d.o.o., Ein Natural-Sok i tačka, Milkos d.o.o., Grad Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH, JU Olimpijski bazen, Sinkro, Hotel Bristol, Orbico d.o.o., TV SA, JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo, GIK OKO i MBA centar „Slatko i slano“.