<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Papa Franjo u višednevnoj posjeti Turskoj

Istanbul

Papa Franjo, vrhovni poglavar Katoličke crkve, boravit će od danas u višednevnoj posjeti Turskoj, tokom koje će se sastati sa predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, premijerom Ahmetom Davutogluom te liderima vjerskih zajednica u zemlji, piše Anadolu Agency (AA).

28. novembar 2014, 12:00

 Papa će obići Anitkabir, mauzolej osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a nakon sastanka sa predsjednikom Uprave za vjerske poslove Turske Mehmetom Gormezom bit će održana i konferencija za novinare.

Uoči današnje posjete pape Franje Turskoj, građani te zemlje prisjećaju se posjete pape Benedikta XVI koji je tokom boravka u Istanbulu priredio niz iznenađenja.

Historijskim je ocijenjen momenat kada je duhovni vođa katolika u svijetu skinuo obuću, okrenuo se prema Meki i stao moleći se u Plavoj džamiji u Istanbulu.

Papa Benedikt XVI, koji je kasnije postao poznat i po tome što je bio prvi papa koji je u 600 godina podnio ostavku, zadobio je veliku pažnju javnosti širom svijeta kada je 2006. godine prilikom posjete Turskoj ušao u džamiju. Taj korak napravio je u momentu kada su muslimani širom svijeta bili kivni zbog njegove izjave o islamu.

Drugi neočekivani preokret tokom njegove posjete bila je izjava koju je dao nakon susreta sa tadašnjim premijerom Turske, Recepom Tayipom Erdoganom kojom je izrazio podršku Turskoj na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Erdogan je ranije bio izjavio da se neće sastati sa papom Benediktom XVI, zato što je izazvao njegov gnjev zbog izjave o islamu. Međutim, susret lidera bio je organizovan neposredno prije Erdoganovog puta u Rigu na NATO samit.

Oglasio se i atentator na Ivana Pavla II 

"Neću se sastati s papom čak ni da on to zatraži", izjavio je jučer Mehmet Ali Agca, čovjek koji je pokušao ubiti Papu Ivana Pavla II 1981. godine, a koji je također zatražio od Vatikana da se sastane sa papom Franjom koji u petak dolazi u zvaničnu posjetu Turskoj. 

Nakon što Vatikan nije odgovorio na njegovo pismo u kojem traži da se u Turskoj sastane sa papom, Mehmet Ali Agca održao je konferenciju za novinare u Istanbulu dan prije dolaska duhovnog vođe katolika.

Rekavši da se Vatikan oglušio na njegov zahtjev, Agca je dodao da papa nema razloga da ga se plaši.