<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prikazivanje filma „Mostovi Sarajeva“ u Banjaluci

Francuski institut u BiH i Sarajevo Film Festival predstavljaju „Movies on the move“: prikazivanje filma „Mostovi Sarajeva“ i diskusija danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci u 16.30 i SEC u 19 časova

28. novembar 2014, 12:00

MOVIES ON THE MOVE je projekat Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini, a podržavaju ga Evropska unija i Fondacija Sarajevo srce Evrope. Glavni cilj projekta je obilježavanje stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata kroz savremenu kinematografiju.

Nakon prve dvije faze projekta – pretpremijere filma „Mostovi Sarajeva“ na manifestaciji „Sarajevo srce Evrope“ i prikazivanja filma na „Sarajevo film festivalu“ – prikazivanje ovog filma u Banjoj Luci otvara treću fazu projekta tj. turneju po čitavoj Bosni i Hercegovini. Film je napravljen kao kooprodukcija "Obala Art centra" Sarajevo i francuske producentske kuće "Cinétévé" i režiju potpisuje 13 evropskih režisera. Najšire rečeno tema filma je evropska politika od 1914. godine do danas. Prije projekcije filma biće otvorena debata vezano za ovaj film.

Ovom prilikom u Banjaluci će, zajedno sa predstavnicima Francuskog instituta u BiH, gostovati i Sofi Diez (Sophie Duez) koja je nakon uspješne karijere plesačice, manekenke i glumice od 2008. godine zaposlena kao pomoćnica gradonačelnika Nice i radi na projektima pretvaranja starih gradskih hala u umjetničke radionice.  Jedno od značajnijih glumačkih ostvarenja imala je u filmu „Srbija godine nulte“ režisera Gorana Markovića.

Debata će se održati u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke RS sa početkom u 16.30 časova, a film će biti prikazan u prostorijama Socijalno-edukativnog centra (Mladena Stojanovića 6) u 19 časova.