<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako se živi u Mosulu pod vlašću ID

Mosul je oslobođen, a suniti žive u miru pod okriljem šerijatskog zakona, navodi se u reportaži Al Hajata, zvanične televizije Islamske države.

29. novembar 2014, 12:00

Ovaj grad u Iraku je nekoliko puta padao u ruke džihadista, vodile su se velike borbe između vladinih snaga i Islamske države, da bi na kraju ekstremisti uspjeli da uspostave vlast, koja počiva na doslovnoj primjeni šerijatskog zakona.

“Neka svi dođu ovdje da vide da Islamska država ne čini ništa loše. Građani Mosula su sada potpuno slobodni, što nije bio slučaj ranije. Malikijeva vojska nas je tukla, hapsila, pretresala automobile...“, navodi neimenovani Iračanin. 

Glavne borbe su vođene oko brane u Mosulu, koja je smatrana veoma važnom strateškom tačkom jer taj dio Iraka snabdjeva električnom energijom. 

“Borba za Mosul je trajala tri dana, 200 mudžahedina se sukobilo sa brojnijom iračkom vojskom koju finansira Amerika. Trećeg dana braća su ubila jednog generala vojske Iraka, poslije čega su krenuli u opšti napad sa svih strana. Sljedećeg jutra iračka vojska je ostavila oružje i pobjegla“, ističe reporter Al Hajata. 

Takođe, u snimku se navodi da preostali hrišćani u Mosulu prelaze u islam. 

“Dolaskom Islamske države islam je ušao u živote stanovnika na potpuno drugačiji način. Hrišćani nam prilaze, sada vide šta je istinski islam i šta sve dobro donosi u život. Preko 130 Jazida je primilo islam, a znamo da su oni do sada obožavali đavola“, dodaje reporter. 

Navodi se i da je u Mosulu otvoren šerijatski sud i da je za dva mjeseca riješio hiljadu predmeta.