<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin odlučio: Ovo je kraj Južnog toka!

Rusija je primorana da se povuče iz projekta Južni tok zbog nespremnosti EU da podrži gasovod. Gas će biti preusmeren na druge kupce, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

02. decembar 2014, 12:00

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Putin je rekao da Evropska komisija oklijeva da da "zeleno svjetlo" za projekat snabdijevanja južne Evrope gasom preko Bugarske, zaobilazeći Ukrajinu.

"Ako Evropa ne želi da sprovede (projekat) "Južni tok", onda on neće ni biti sproveden", rekao je Putin.

"Mislimo da je to protiv ekonomskih interesa Evrope i da će izazvati štetu", ocijenio je ruski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Evropska unija vrši pritisak na Bugarsku, koja trećinu svog gasa dobija iz Rusije.

"Ako je Bugarska lišena mogućnosti da se ponaša kao suverena država, pustite je da traži novac za svoj izgubljeni profit od Evropske komisije", kazao je ruski predsjednik.

On je kazao da je projekat "Južni tok" u fazi kada mora da počne "izgradnja gasovodnog sistema u Crnom moru", ali da Rusija još nije dobila od Bugarske odobrenje za to.

"Investiranje stotina miliona dolara u gasovod, koji bi morao da se zaustavi na ulazu u bugarske vode je jednostavno apsurdno. Nadam se da to svako razumije", naglasio je Putin.

On je naveo da će Rusija, od početka naredne godine, smanjiti cijenu gasa Turskoj za šest odsto i pristao da tu zemlju snabdije sa dodatnih tri milijarde kubnih metara gasa.