<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Budžet Banjaluke: Opozicija tvrdi-Vlast je pukla!

Opozicija tvrdi da nova u budžetu jednostavno – nema. Grad je doveden u 2006. godinu jer je planirani budžet na tom nivou, s tim što je teško da će isti biti ispoštovan sa prihodovne strane. Vlast tvrdi-budžet je realan.

04. decembar 2014, 12:00

Na sjednici Skupštine grada Banja Luka, koja je održana juče, usvojen je Nacrt budžeta grada Banja Luka za 2015. godinu u iznosu od 119.325.000 KM i isti je upućen na javnu raspravu.

Povodom usvajanja nacrta budžeta, zamjenica gradonačelnika Jasna Brkić, sa saradnicima, održala je konferenciju za novinare u Gradskoj upravi.

Ona je istakla da su prihodi planirani realno, te da će to biti dovoljno za podmirenje svih zakonskih obaveza Grada Banja Luka, naglašavajući da budžetska sredstva moraju biti trošena uz više odgovornosti i pažljivu raspodjelu.

Između ostalog, Brkićeva je navela da su planirani izdaci za obrazovanje 1.560.000 KM, za zdravstvenu i socijalnu zaštitu 1.061.000, za razvoj sporta 1.190.000, za rad i programe boračkih organizacija 550.000, za socijalna davanja 9.900.000, dok je za sudska izvršna rješenja predviđeno 1.150.000 KM.

„Planirali smo i sredstva za podsticaje - za novo zapošljavanje i samozapošljavanje u iznosu od 700.000 KM, što je za 28% više nego prošle godine. Za subvencije za kamate za preduzetničke kredite planirano je 150.000, te za projekte u poljoprivredi 650.000 KM. U javnoj raspravi i do utvrđivanja prijedloga budžeta, osluškujući šta od nas očekuje poslovna zajednica, nastojaćemo da sredstva za podsticaje budu veća nego što je to planirano nacrtom” pojasnila je Brkićeva

Govoreći o sredstvima za kapitalne projekte u narednoj godini, zamjenik gradonačelnika je naglasila da ta sredstva nisu dovoljna za iduću godinu iako ona iznose 12.300.000 KM, od čega će za održavanje i rekonstrukciju puteva biti izdvojeno 2.600.000, dok će za izgradnju saobraćajnica i mostova biti izdvojeno milion maraka. Između ostalog, planirana su i sredstva za nabavku opreme u Tehnološkom biznis parku gdje na raspolaganju postoji još 1.500.000 kreditnih sredstava, za opremanjnje vrtića 100.000 KM, a tu su i sredstva za obnovu domova kulture i investiciono održavanje objekata mjesnih kancelarija.

Brkić je dodala da su u budžetu predviđena sredstva za izradu strategije razvoja grada u periodu 2016-2020. u iznosu od 250.000 KM, te za izradu urbanističkog plana grada koji košta ukušpno 700.000 KM, a u narednoj godini je planirano izdavajnje u iznosu od 470.000 KM.

Opozicija tvrdi da nova u budžetu jednostavno – nema. Grad je doveden u 2006. godinu jer je planirani budžet na tom nivou, s tim što je teško da će isti biti ispoštovan sa prihodovne strane.

”Vlast je pukla, para nema ni sa jedne strane, i ide se samo na gašenje požara, zavisno kako gdje koji iskrsne” ističe Aleksandar Zolak, odbornik PDP-a u Skupštini grada.

On za naš portal kaže da ova gradska vlast nije u stanju ni da plaća svoje račune za struju, a poziva građane da uredno izmiruju svoje obaveze prema gradu, valjda se nadajući da su ti gradjani dovoljno neinformisani i da će im povjeriti svoje pare na raspolaganje. on ovu priču ilustruje situacijom sa grijanjem u najvećem gradu RS.

„Grijanje je priča za sebe, i tu je vlast pokazala svoje pravo lice, svjesno obmanjujući narod pred izbore jednom pričom, a sada već najavljuju da mazuta nema. Jedino im ostaje da se mole bogu za proljeće u decembru, januaru, februaru” kaže odbornik Zolak.

Prema njegovom mišljenju gradska vlast svjesno ide u predimenzioniranje budzeta, znajući da od planiranog izvršenja neće biti ništa, jer je tako rađeno i do sada sa rebalansima i deficitom.

”Jedino plate i zaposlene ne diraju, jer znaju da njihovu vjernost ne smiju izgubiti. Muka jedna, ali se nadam da neće trajati dovijeka, ako ništa, vidimo da se Kotor Varoš riješila svoje bijede prije vremena, pa postoji šansa da se i mi svoje riješimo na isti način” rekao je za BUKU Zolak.

Odbornica NDP-a u Skupštini grada Mirna Savić-Banjac ističe kako je dosadašnja praksa bila da se budžet Banjaluke oslanjao na kreditna sredstva, što naredne godine to neće biti moguće.

”Niže planirani prihodi za narednu godinu su manji za 3,7 %, a kreditni prilivi su manji za 75 %” kaže ona.

Prema njenom mišljenju, postoje jasni pokazatelji da se prethodnih godina nije radilo na kreiranju poslovnog ambijenta i, jednostavnije rečeno, obezbjeđivanju sigurnog priliva novca u gradsku kasu.

„Iako već godinama konstatujemo problem manjih neporeskih prihoda, tek ove godine biće doneseni programi mjera za realizaciju istih.” izjavila je za BUKU Savić-Banjac.

Kako je predviđeno, javne rasprave o nacrtu budžeta za iduću godinu biti održane u periodu od 3. do 15. decembra, a sa ciljem da se javnost što više uključi u kreiranje ovog važnog gradskog dokumenta.

Svi zainteresovani građani mogu se upoznati sa Nacrtom budžeta Grada za 2015. godinu u svojoj mjesnoj zajednici ili ga mogu pogledati na internet stranici Grada Banja Luka, na adresi: www.banjaluka.rs.ba.