<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li je Lagumdžija pozvao na rat?

<p>Iz svega se da zaključiti da postoji neki zli Zlatko Lagumdžija i pošteni srpski i hrvatski političari koji osuđuju njegovo ludilo. Ali zašto bi neko morao potvrđivati to ludilo, zar ono očigledno ne izbija iz izjave Lagumdžijine? E, u tom grmu leži zec.</p>

05. mart 2011, 12:00


,,Ukoliko do kraja marta ne bude formirana vlast u FBiH i na državnom nivou, ulice Tripolija biće Disneyland u odnosu na ono što bi se moglo desiti ovdje“, kazao je u izjavi za medije predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Ma koliko problematično poređenje Tripolija i Bosne i Hercegovine u kontekstu konstituisanja vlasti, treba naglasiti da je reakcija medija u RS premašila svaku mjeru. O čemu se radi?

Režimski mediji u Srpskoj su kao ozebao sunce dočekali izjavu predsjednika SDP-BiH , pa su opleli po Lagumdžiji iz svih tastaturica.

,, Reče to javno lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, pri tome zaboravivši da napomene da iste te vlasti nema zato jer svi ostali u ovoj zemlji ne žele da se povinuju njegovoj volji i puste da nam SDP svima komanduje. Ali zato nije Lagumdžija zaboravio da pozove na nemire, a prema mišljenju predstavnika srpskih i hrvatskih stranaka i na rat.“, pjene domaćice u ,,Glasu Srpske“.

I otkud sad pa to da treba izvlačiti zaključke i mišljenja ,,srpskih i hrvatskih“ stranaka da Lagumdžija poziva na rat? Mislim, zar nije dovoljno što će Tripoli biti mala maca za BiH gradove?

U ,,Glasu”, pak tvrde da ti neki političari, srpski i hrvatski ističu da ovo nije prvi put da Lagumdžija poziva na "puške u BiH", umjesto da brine o socijalnim pitanjima, ekonomiji i boljoj budućnosti ove zemlje, kojoj je, ako ničega drugog, dosta rata.

,,Teško je, zaista, svakom zdravom razumu da pomisli da neko kao da priželjkuje u svojoj zemlji haos gori od onoga kakav sada gledamo na ulicama gradova u Libiji.
Lakše je izgleda, prema Lagumdžiji, pozvati na nemire, nego na dijalog i kompromis.”

Iz svega se da zaključiti da postoji neki zli Zlatko Lagumdžija i pošteni srpski i hrvatski političari koji osuđuju njegovo ludilo. Ali zašto bi neko morao potvrđivati to ludilo, zar ono očigledno ne izbija iz izjave Lagumdžijine? E, u tom grmu leži zec.

Talas tužbi je zapljusnuo novinarski internet svijet. Tuži se i kurta i murta. Tuži je kurta i murta.Tuži i Lagumdžija i  nažalost, dobija, Ali to nije tema ovog teksta.

Tema ovog teksta je da smo svi neodgovorno skloni pretjerivanju. Zašto? Zato što je Lagumdžija poslije ove svoje izjave dodao:

,,To se neće desiti. Federacija BiH imaće Parlament, Federalnu vladu i dobiće budžet, predsjednike i potpredsjednike. Ko će to biti, to je manje važno.
Također, SDPBiH će učiniti sve da zaustavi one koji žele kreirati haos, pravni vakuum i nesigurnost te neće dozvoliti da se 1. aprila  probudimo kao prevareni. Oni koji žele da je blokiraju i da uvode haos, neka im je Bog na pomoći".

Predsjednik SDP-a BiH još jednom je pozvao sve političke aktere da se pridruže u izgradnji BiH.

Dakle,kolege, ovako glasi puna informacija o Lagumdžiji, Diznilendu, Libiji i krvoproliću.

Dakako, da znate za ovu informaciju. Ali, eto, kolege su dale poluinformaciju ne bi li zaplašili ionako preplašen i istraumiran polusvijet.

Važno je sugerisati krvoproliće, a onda ga maskirati nekim ,,srpskim i hrvatskim” političarima.

Svakom je svoje dupe najmilije. Vide i polunovinari da se političari-kolege ne tužakaju međusobno preko sudova , pa ko vele bolje da podmetnemo njihove guzice umjesto naših. To puno govori i o hrabrosti i etici novinarskoj.

Tako je jadna rečenica, koja bi trebala biti valjda i ,,Glasova « poenta : ,,Niko zasigurno neće dozvolitii da se u BiH dogodi Tripoli. Ma šta na to rekao Zlatko Lagumdžija.”

A, Zlatko kaže da se neće dogoditi Tripoli.