<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

EK: Južni tok može, ali po evropskim propisima

BRISEL

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i bugarski premijer Bojko Borisov poručili su danas iz Brisela da gasovod Južni tok može da nastavi da se gradi, ali samo ako se uskladi sa evropskim propisima.

04. decembar 2014, 12:00

"Južni tok može da se izgradi, a uslovi su odavno poznati", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za medije u sjedištu EK i dodao da vjeruje da se pravni problemi mogu prevazići.

On je istakao da je lopta sada u ruskom dvorištu i da Moskva mora da se ponaša u skladu sa pravilima ako hoće da posluje sa EU.

"Nećemo nikome dozvoliti da nas ucjenjuje, pa ni energijom", rekao je Junker.

Borisov je izrazio žaljenje što je ruski predsjednik Vladimir Putin, kada je prije tri dana u Ankari objavio da će radovi na Južnom toku biti obustavljeni, pomenuo Bugarsku kao jedinu problematičnu zemlju.

"Ne samo Bugarska, nego još pet članica EU su ovlastile Evropsku komisiju da pregovaraju sa Moskvom o usklađivanju Južnog toka sa evropskim pravilima", podsjetio je Borisov.

On je izrazio nadu da će se na predstojećoj energetskoj konferenciji u Briselu, koja je planirana za 9. decembar Rusija otkloniti tehničke prepreke za izgradnju Južnog toka.

"Mi još nismo obustavili pripreme za gradnju, nadamo se pozitivnom ishodu", rekao je on i dodao da vjeruje da je Putinova izjava bila "ishitrena".

"Mi smo za Južni tok. Želimo da on bude izgrađen, ali u skladu sa zakonodavstvom EU", rekao je Borisov.

"Pripremne operacije nisu prekinute. Za 9. decembar je okvirno bio zakazan sastanak ministara energetike Južnog toka. Taj sastanak će se održati i ja se nadam da će na njemu biti rešena pitanja, uključujući i pitanje Trećeg energetskog paketa", kazao je Borisov.

Ruska odluka da obustavi izgradnju Južnog toka usljedila je nakon više puta ponovljenih upozorenja iz Brisela da pravila iz takozvanog Trećeg energetskog paketa ne dozvoljavaju da gasni gigant Gasprom bude istovremeno i vlasnik gasovoda i jedini distributer gasa u EU.

Bilo je planirano da gasovod prođe kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Austriju, Sloveniju i Italiju.

Ranije danas je ruski ministar energetike Aleksej Novak rekao da je odluka o prekidu izgradnje Južnog toka konačna, a pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov je primjetio da Evropska unija nije zvanično reagovala na odluku Rusije da prekine izgradnju Južnog toka.

"Donijeta odluka je, po mom mišljenju, konačna i danas se već bavimo razmatranjem izgradnje gasovoda na drugoj maršruti", kazao je Novak novinarima, poslije obraćanja predsjednika Vladimira Putina Federalnoj skupštini.

Prema Novaku, to će biti gasovod ka Turskoj u skladu sa dogovorom između dva predsjednika, prenio je Tas.

Predsednik Rusije Vladimi Putin je početkom ove sedmice, na konferenciji za novinare u Ankari, rekao da Rusija ne može da nastavi realizaciju projekta Južni tok. On je tada stav Evropske unije o Južnom toku nazvao nekonstruktivnom.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov je ranije danas izjavio Tasu da Kremlj nije dobio zvaničnu reakciju od Evrope u vezi sa odustajanjem Rusije od projekta Južni tok.

"Nisam čuo da je Evropska komisija jasno i zvanično odgovorila, tog nije bilo", kazao je Ušakov.