<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lekcija iz Fergusona nije naučena

Dobro je da Amerikanci protestuju protiv policijskog nasilja kao što je slučaj u New Yorku i Fergusonu. „Među političarima koji ne ostavljaju dobar utisak je i predsjednik Obama“, smatra u komentaru DW-a Miodrag Šorić.

06. decembar 2014, 12:00

Amerika negoduje. Više hiljada demonstranata je izašlo na ulice. Napokon. Inače bi se potvrdila sumnja da su Amerikanci očito u potpunosti izgubili svoj moralni kompas. Ponovo je policajac bijele boje kože bez razloga usmrtio Afroamerikanca.

Ponovo je policajac prošao nekažnjeno. Velika porota u New Yorku je odlučila da neće podizati optužnicu protiv policajca Daniela P. koji je ugušio Erica Garnera. Zajedno s drugim, ovdje se mora reći „takozvanim čuvarima reda“, on je Garnera, koji inače boluje od astme, ugušio tako što mu je glavu i prsa koljenima pritisnuo na zemlju, tako da je ovaj 43. godišnjak nakon nekoliko minuta preminuo.

Šokirajuće slike


Dok za vrijeme ubistva tinejdžera, Michaela Browna, u Fergusonu nije napravljen ni jedan snimak, Amerikanci na televiziji ili socijalnim mrežama mogu vidjeti brutalno ponašanje policije u New Yorku. Snimci pogađaju direktno u srce. Posebno kada se čuje kako Garner govori: „Ne mogu disati, ne mogu disati“.

Garner nije bio naoružan. Fizički se također nije opirao policiji koja ga je prvo opkolila, a kasnije zajedno bacila na trotoar. Sigurno je da policajci nisu znali da čovjek, težak oko 150 kilograma, ima astmu. Međutim, to ne opravdava brutalnost. Dakle, Daniel P. je gušenjem Garnera prekršio važeće policijske propise u New Yorku.

Svakodnevno policijsko nasilje


Takva bezobzirna ponašanja policije nisu rijetkost u New Yorku. To najbolje pokazuju podaci službe kojoj se mogu uložiti žalbe na rad policije. Prema tim podacima su policajci u periodu od juna 2013. do jula 2014. godine na brutalan način ugušili 200 građana. Ako Daniel P. sada nije odgovoran za ubistvo iz nehata, onda sa sigurnošću možemo pretpostaviti da će i ostale pritužbe ostati bez ikakvih posljedica. Sve su to dokazi za svakodnevno policijsko nasilje u SAD.

Neki lokalni političari su reagovali na ovaj događaj. Oni se nadaju postupku kojeg za Daniela P. priželjkuje Generalno savezno tužilaštvo.

I ovaj put, kao i u Fergusonu, postoje političari koji su zapaženi zbog svoje nekompetentnosti. Jedan od njih je guverner New Yorka, Andrew Cuomo, koji dolazi iz redova demokrata. On odbija imenovati specijalnog istražitelja koji porotnicima treba prikupiti i razjasniti dokaze. Zbog toga niko u New Yorku ne razumije zašto je Cuomo donio takvu odluku. Poslanik u Kongresu, republikanac Pete King, pokazao je dosta razumijevanja za očito preopterećene porotnike.

Kamere nisu dovoljne

Dobar utisak ne ostavlja ni američki predsjednik Barack Obama. Nakon incidenta u Fergusonu je zatražio da policajci nose kamere na uniformi. Obama se nada da će „šerifi“ zbog toga biti manje brutalni. Međutim, policijsko nasilje se ne može zaustaviti tako jednostavno. Hapšenje Erica Garnera su mobilnim telefonom snimili obični prolaznici. Policajce to nije pretjerano interesovalo. Njihov odnos nije bio ništa manje brutalan.