<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Da li je važno pomoći onima koji najviše pate ili je sujeta preuzela svaki segment našeg društva?

Nova generacija se brani od optužbi koje se odnose na rad i finansije...

09. decembar 2014, 12:00

Udruženje Nova generacija mnogima je poznato kao Udruženje koje se brine o najranjivijoj kategoriji djece i to žrtvama zlostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije. U ovoj godini, usljed poplava Udruženje Nova generacija je vršilo i podjelu humanitarne pomoći i podijelilo 22.363 paketa humanitarne pomoći za 1.761 porodicu koje su pretrpjele štete od poplava i prvi bili na terenu kako bi im pružili podršku.

Iz ovog Udruženja su rekli da je Nova generacija osnovana kao neprofitno, nevladino, humanitarno i nestranačko Udruženje u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama, a posljednih dana mogli ste da budete svjedoci brojnih neosnovanih optužbi na rad Nove generacije tačnije na finansijska sredstva koje Udruženje dobija, time zanemaujući u potpunosti razultate koje svojim radom postižemo, najbolji interes djeteta te dodatne izvore finansiranja koje obezbjeđujemo.

“Koji interesi se iza toga kriju, nije nam poznato, ali želimo da se obratimo javnosti sa podacima sa kojima raspolažemo a odnose se na naš rad i finansiranje. Naime, Udruženje Nova generacija od 2005. godine pruža usluge smještaja djece u Prihvatnu stanicu zatečenu u skitnji i prosjačenju, za šta u ovoj godini od Grada Banjaluke u posredstvu JU Centra za socijalni rad Banjaluka, prima 800 KM mjesečno (9.600 KM godišnje ) ali ova isplata nije redovna i često kasni od 3 – 6 mjeseci”, kažu iz ovog Udruženja.

Ističu da su u toku  2014.godine u Prihvatnu stanicu za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju, radnici/ce Centra za socijalni rad Banjaluka i MUP-a RS smjestili 56 lica, a računajući dužinu njihovog boravka, on iznosi 362 dana.

“Računajući samo hranu (18 KM po danu) za smještaj lica, troškovi rada Prihvatne stanice iznose 6.516 KM, dok troškovi struje, vode, ogrjeva i sličnog iznose 5.110 KM što je ukupno 11.626 KM, a taj iznos je mnogo veći od onoga što od Grada Banjaluka dobijamo. U taj broj nije uključen honorar ljudi koji rade u Prihvatnoj stanici, materijali za radionicu, gorivo ukoliko je potrebno dijete odvesti u školu ili bolnicu, higijena, šamponi protiv vaški, odjeća, obuća i slično, što Udruženje pokriva kroz druge projekte i kontakte sa donatorima i građanima”, objašnjavaju.



Dnevni centar za djecu, kao druga usluga koja djeci stoji na raspolaganju, radi svaki radni dan od 9.00 – 19.00 časova, a djeci se obebjeđuju redovni i zdravi obroci (5.913 u ovoj godini), organizuju edukativne (307), kreativne (195), rekreativne (34) radionice, izleti (3 u ovoj godini), zatim individualni razgovori u cilju saniranja problema i pozitivne promjene ponašanja (390) te razgovori sa roditeljima sa istim ciljem (333).

“Tu su još i donacije odjeće i obuće, školskog pribora, školice u prirodi i slično. Iz budžeta Grada za pružanje ove usluge se odvaja iznos od 6.000 KM, uz kašnjenje od 3 – 6 mjeseci, a doprinos organizacije kroz projekat sa Save the Children-om je 6.863,83 KM. Kako bi kvalitet usluge bio bolji, kvalitetniji i raznovrsniji, Udruženje aplicira za brojne projekte kako bi mališani dobili više mogućnosti za učenje i zabavu i na taj način im pokušali pružiti ono što im je njihova porodica uskratila”, kažu iz Nove generacije.

Broj djece u Dnevnom centru ove godine je bio 105. O svoj djeci se vodi evidencija i svako dijete ima svoj dosije sa papirima koji potvrđuju njegov boravak i usluge koje je koristilo.

“Posljednja, ali ne manje značajna usluga je savjetodavna linija za djecu koja ima ukupno 920 poziva od čega je 597 servisirano. Iako značajna za svako dijete koje ima problem, ova usluga se u potpunosti finansira od sredstava Udruženja odnosno donacija građana dok ljudske resurse izgrađuje putem projektnih aktivnosti koje su do sada podržali Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Grad Banjaluka u ukupnom iznosu od 6. 600 KM”, kažu iz ovog Udruženja.

Napominju da se Udruženje Nova generacija u svom radu poziva na Konvenciju o pravima djeteta i pozitivno zakonodavstvo što se može vidjeti i na internet stranici Udruženja www.novageneracija.org a kroz “Politiku zaštite djeteta, što mogu potvrditi svi  naši članovi, djeca i partneri. Postavlja se pitanje, da li je u našem društvu važan rad i postignuti rezultat? Da li je važno pomoći onima koji najviše pate ili je sujeta i lični interes preuzela svaki segment našeg društva ne birajući ni sredstvo ni vrijeme ni ciljnu grupu”, zaključuju iz Nove generacije.