Međunarodni dan borbe protiv korupcije: Korupcija je i dalje ozbiljan problem u BiH

Međunarodni dan borbe protiv korupcije: Korupcija je i dalje ozbiljan problem u BiH

Piše: Maja Isović

Međunarodni dan borbe protiv korupcije, 9. decembar, obilježava se s ciljem da se ukaže na rasprostranjenost te negativne društvene pojave.


Takođe, želi se i ukazati na promovisanje efikasnije mere za njeno suzbijanje.

Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije potpisana je 9. decembra 2003. godine u Meridi u Meksiku. Korupcija je, u najširem smislu, svaki oblik zloupotrebe ovlasti radi lične ili grupne koristi, bilo da se radi o javnom ili privatnom sektoru. Organizacija Transparency International definiše korupciju kao zloupotrebu povjerene moći radi lične zarade.


Podsjetimo da je prema novom poretku Indeksa percepcije korupcije, koji je nedavno predstavio Transparency International, BiH zauzela 80. mjesto među 175 zemalja svijeta i jedna je od najkorumpiranijih.


Ukoliko gledamo područje bivše Jugoslavije, zemlja u kojoj je najmanje korupcije je Slovenija, zatim slijede Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina pa Srbija.

Na samom vrhu ove ljestvice, kao zemlje u kojima ima najmanje korupcije, tradicionalno su se našle skandinavske zemlje, a Danska je na prvom mjestu

Ovogodišnji izvještaj ističe da ekonomski rast ne uspijeva suzbiti korupciju, ukoliko su na čelu lideri koji zloupotrebljavaju moć, ne prezajući od prisvajanja javnih sredstava koja troše za svoju ličnu korist.

Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH kayao je da su političke partije u BiH ocijenjene najkorumpiranijim u sistemu borbe protiv korupcije, a sudstvo i tužilaštvo neefikasni su u toj borbi.


Đikić se obratio medijima prije početka konferencije pod nazivom "Borba protiv korupcije u komparativnoj perspektivi", koja se održava u Sarajevu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i Transparency Internationala.

"Ono što je jasno jeste da su političke partije ocijenjene najkorumpiranijim, i to konstantno, u sistemu borbe protiv korupcije u posljednjih nekoliko godina. Ono što analiziramo i posmatramo je da su sudstvo i tužilaštvo apsolutno neefikasni u borbi protiv korupcije. To kažemo na osnovnu njihovih procesa i presuda u posljednjih pet godina", kazao je Đikić.

Prema njegovim riječima, obični građanin BiH u svakodnevnom životu najčešće se susreće sa korupcijom u segmentu obrazovanja, zdravstva i policijskih snaga. Kad je riječ o pomenutim segmentima, istraživanja Transparency Internationala su, kako je naveo, stalno mijenjala tok.

"Kada se radi istraživanja tokom prijemnih ispita, tada obrazovanje dolazi u sami vrh, a zdravstvo pada, i to je na konstantnom nivou. Kada nije vrijeme ispitnih rokova, percepcija korupcije u tom segmentu se spušta", kazao je Đikić te dodao kako su istraživanja pokazala da BiH ne uspjeva u borbi protiv korupcije.

On ističe da je obaveza vlasti da se uhvate ukoštac sa problemom korupcije.

"Pomakli smo se osam mjesta niže na ljestvici Transparency Internationala, što ne bi bilo loše, možda, ali loše je da je indeks 42, od nula do 100 ocjena je pala na 39 zato što smo nazadovali. Sada očekujemo od novih vlasti da krenu prema evropskom putu, bile to nove ili iste vlasti i da zaista krenemo naprijed prema Evropskoj uniji, ne radi EU već radi kvalitete života građana", zaključio je.

Na današnjoj konferenciji u Sarajevu razgovarano je i o vladavini prava i borbi protiv korupcije u kontekstu evropskih integracija, a prezentovani su dosadašnji izazovi i postignuća vezani za pozitivne rezultate u borbi protiv korupcije.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, prema riječima zamjenika direktora Dragana Slipca, ima preventivni karakter, stoga je neralno od nje očekivati "velika hapšenja i presude".


"Trenutno radimo na planu prevencije planova integriteta sa institucijama, općenito, radimo na prevenciji borbe protiv korupcije", kazao je Slipac te dodao kako bi Agencija zapravo trebala biti tačka oko koje će se okupljati svi segmenti društva kako bi se stvorio čvrst front u borbi protiv korupcije.

Kada je riječ o izradi nove strategije u borbi protiv korupcije, kazao je kako u nju moraju bit uključene i sudske vlasti.

"Nova strategija predlaže da proširimo institucionalne kapacitete za poboljšanje borbe protiv korucije. Da poboljšamo prevenciju u javnom i privatnom sektoru. Strategija nastoji podići i javnu svijest svih i podrazumiijeva da se rezultati implementiraju", istakao je Slipac.

Prema riječima britanskog ambasadora u BiH Edwarda Fergusona, BiH ima ozbiljan problem sa korupcijom.


"Prema anketama možemo reći da je BiH zemlja u kojoj imamo drugu najveću percepciju od strane građana o prisutnosti korupcije. Kada su prošle sedmice u posjeti BiH bili komesarska EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i komesar  za pregovore o proširenju Johanes Hahn, rekli su da nam više nisu potrebni slogani niti riječi, ono što trebamo vidjeti jesu rezultati i implementacija i da, prije svega, vlasti daju ovom pitanju vrhunski prioritet", napomenuo je Ferguson.

Podsjetimo da korupcija u Bosni i Hercegovini svake sekunde "pojede" 47 KM, a u posljednje dvije godine je "pojela" skoro tri milijarde i 210 miliona KM, saopštili su ranije svoje prognoze iz Antikorupcijske mreže nevladinih organizacija Account.

 

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.