<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

“Birdman” dobio najviše nominacija za Zlatni globus

Novi film meksičkog reditelja Alehandra Gonzalesa Inaritua “Birdman” (Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance), dobio je sedam nominacija za Zlatni globus.

12. decembar 2014, 12:00

Ostvarenje “Čovjek ptica“ će se u konkurenciji za najbolju komediju takmičiti sa filmovima „Grand Budapest Hotel“, „Into The Woods“, „Pride“ i „St. Vincent“. Majkl Kiton je nominovan za najbolju mušku ulogu u komediji, Alehandro Gonzales Injaritu za najboljeg reditelja, dok su Edvard Norton i Ema Stoun nominovani u kategoriji najbolja epizodna glumica, odnosno epizodni glumac u komediji.

Michael Keaton u filmu “Birdman” tumači lik ostarjelog glumca, koji pokušava da povrati slavu i postavi predstavu na Brodveju zasnovanu na romanu Raymonda Carvera. Proganja ga lik filmskog superheroja "Birdmana" koji ga je proslavio na početku karijere. U danima i noćima do otvaranja, nastavlja da se bori sa svojim egom i pokušava da povrati svoju porodicu, karijeru i sebe.

Pored ovog filma, po pet nominacija za Zlatni globus dobili su film Richarda Linklatera “Dječaštvo” i film “The Imitation Game".


Za najbolju komediju, uz "Birdmana", nominirani su i "Grand Budapest Hotel", "U šumi", "Pride" i "St. Vincent". "Boyhood" i "Imitation Game" nominirani su u kategoriji najbolje drame, uz "Foxcatchera", "Selmu" i "Teoriju svega".

U konkurenciji za najboljega dramskog glumca su Steve Carrell ("Foxcatcher"), Benedict Cumberbatch ("Igra oponašanja"), Jake Gyllenhaal ("Noćne kronike"), David Oyelowo ("Selma") i Eddie Redmayne ("Teorija svega"), dok se za titulu najbolje dramske glumice natječu Jennifer Aniston ("Cake"), Felicity Jones ("Teorija svega"), Julianne Moore ("Still Alice"), Rosamund Pike ("Nestala") i Reese Witherspoon ("Wild").

Keatonu konkuriraju Ralph Fiennes ("Grand Budapest Hotel"), Bill Murray ("St. Vincent"), Joaquin Phoenix ("Skrivena mana") i Christoph Waltz ("Big Eyes"), dok su za najbolju žensku ulogu u komediji nominirane Amy Adams ("Big Eyes"), Emily Blunt ("U šumi"), Hellen Mirren ("Indijski začin na francuski način"), Julianne Moore ("Karta do zvijezda") i Quvenzhane Wallis ("Annie").

Za najbolji film na stranom jeziku nominirani su švedski film "Force Majeure Turist", izraelski "Gett: The Trial of Viviane Amsalem Gett", poljski "Ida", ruski "Levijatan" i estonski "Tangerines Mandariinid".

Dobitnici Zlatnih globusa znat će se na dodjeli 11. januara koju će voditi Tina Fey i Amy Poehler.