<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pentagon potvrdio: Vojska blizu Rusije

Vašington

Pentagon je potvrdio nagomilavanje vojske duž ruske granice kako bi se obezbijedili dugoročni "mir i stabilnost" u regionu, izvijestili su ruski mediji.

17. decembar 2014, 12:00

 Moskva je prethodno optužila NATO za značajno povećanje vazduhoplovne aktivnosti i obavještajnih letova u zoni granice, prenijela je Raša tudej.

Predstavnik Pentagona rekao je za RIA Novosti da je vojno prisustvo Alijanse povećano, ali da se sve operacije sprovode krajnje transparentno. 

Sadašnji napori Evropske komande američkih oružanih snaga u skladu su sa operacijom "Atlantska riješenost" i demonstriraju američku "posvećenost zajedničkoj bezbijednosti NATO, dugoroočnom miru i stabilnosti u regionu, posebno u svjetlu ruske "umiješanosti u Ukrajini", rekao je zvaničnik Pentagona. 

Američka operacija "Atlantska rešenost" podrazumijeva nastojanja SAD da podrže svoje NATO saveznike i partnere u Evropi, što znači stalno prisustvo kopnenih snaga u Poljskoj i u regionu Baltika, kao i održavanje pomorskih vježbi u Crnom moru. 

General pukovnik Mihail Mizincev, šef Kontrolnog centra za nacionalnu odbranu, izjavio je, prethodno, za agenciju Blumberg, da prisustvo NATO u Istočnoj Evropi počinje da predstavlja zabrinutost za Moskvu. 

General je ukazao da su se letovi NATO duplirali na oko 3.000 ove godine. 

Mizincev je rekao da su strani avioni, u periodu 2013-2014, letjeli "opasno blizu" ruskih aviona u najmanje 55 slučajeva, na razdaljini manjoj od 100 metara. 

Ruske misije su "rizične, koliko se i letovi aviona NATO blizu ruske granice mogu smatrati rizičnim", kazao je Mizincev.