<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Održan inicijalni sastanak tužilaca iz Srbije, Hrvatske i BiH

SARAJEVO

Predstavnici Tužilaštva BiH, Državnog tužilaštva Hrvatske i Tužilaštva Srbije za ratne zločine danas su održali sastanak povodom inicijative za osnivanje zajedničke komisije tri institucije, čije će sjedište biti u Sarajevu.

17. decembar 2014, 12:00

Komisija bi trebalo da radi analizu i pregled predmeta, kao i prijedlog rješenja za procesuiranje predmeta ratnih zločina, čije izvršenje i procesuiranje se proteže na teritoriji dvije države, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prostor i kapacitete za rad zajedničke komisije obezbijediće UN, a u njoj će predstavnici sva tri tužilaštva raditi analizu i prijedlog na koji način procesuirati predmete ratnih zločina u predmetima gdje se žrtve, osumnjičeni ili svjedoci, ne nalaze na teritoriji samo jedne zemlje.

Na ovaj način biće omogućeno efikasnije procesuiranje predmeta koji zahtijevaju saradnju tri zemlje  za njihovo procesuiranje. Analizom predmeta i dokaza moći će se i okončati predmeti u kojima nema dovoljno elemenata za procesuiranje, a čije postojanje opterećuje pravosudne sisteme.

Ovo zajedničko tijelo moći će da pruži značajan doprinos u procesu traženja nestalih lica u regionu u slučajevima gdje se posmrtni ostaci žrtava nalaze na području druge zemlje.

Prvi sastanak predstavnika tri tužilaštva održan je u Sarajevu pod pokroviteljstvom UN, a učesnici su ga ocijenili istorijskim pomakom u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

U narednom periodu biće održani sastanci na kojima će biti dogovarani  tehnički modaliteti za rad zajedničkog tijela, kao i imenovanje lica iz tri tužilaštva  koje će zajedno raditi u ovom zajedničkom tijelu.