<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA uživo: Iz minute u minut pratite izbor nove Vlade RS!

Pratite iz minuta u minut najnovije informacije povodom izbora nove Vlade RS na čijem čelu bi trebala biti Željka Cvijanović.

17. decembar 2014, 12:00

21:30 Ciljevi koji su postavljeni u ekspozeu mandatara i to njegovom drugom dijelu, demantuju sve pozitivne ocjene koje su sami sebi predstavnici vlasti dodijelili u prvom dijelu ekspozea, zaključuju u diskusijama predstavnici opozicije.


21:10 Tema poslanika SNSD-a Luke Petrovića je i gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević (PDP), kao i rezultati rada opozicije u lokalnim zajednicama.


20:41 Slaviša Marković, poslanik PDP-a iz Bijeljine, naglasivši da neće podržati kabinet Željke Cvijanović, zamjerio je što Bijeljina ponovo neće imati ni jednog ministra, iako se radi o drugom po veličini gradu Srpske, koji je, kako što je naglasio, dao 10 poslanika u aktuelni saziv Skupštine. Sve to, prema njegovim riječima, pokazuje da će se nastaviti maćehinski odnos prema Semberiji, a kao primjer je naveo odnos tadašnje premijerke prema Bijeljini, tokom majskih poplava.


20:30 Poslanik SNSD-a Vesna Jungić pohvalila je činjenicu da su skoro svi poslanici, tokom diskusije, prepoznali poljoprivredu kao jednu od najvažnih grana, te izrazila zadovoljstvo što je u ovaj resor predložen dosadašnji ministar Stevo Mirjanić.


20:05 Poslaička rasprava o ekspozeu mandatarke Cvijanović još traje i neizvjesno je do kada. U ovom trenutku još 18 poslanika čeka red za svoju diksusiju.


19:13 Govoreći o kontinuitetu loše vlasti SNSD, Tomica Stojanović, poslanik SDS-a je podsjetio na to da je prva Vlada Milorada Dodika (od 1998 - 2000. godine), potpisala sporazum sa Fondom PIO/MIO o isplati penzija korisnicima koji su to pravo stekli u Federaciji BiH. Na taj način, kako je rekao Stojanović, RS je oštećena za oko milijardu maraka. Stojanović je tokom današnje diskusije kritikovao mandatarku Cvijanović jer Bijeljina i Semberija nije dobila ni jednu ministarsku poziciju, što je posebno začuđujuće za resor poljoprivrede.  


19:00 Zdravko Krsmanović iz NDP-a podsjetio je poslanike da je Vlada Srpske budžetom za 20014. godinu planirala 2 miliona maraka prihoda od koncesija, a da je rebalansom utvrđeno da je u 2014-toj godini prihod bio nula. On je pozvao na jedinstvo i stručnost u upravljanju dobrima Republike Srpske.


18:50 Poslanici vrijeme provode u tumačenju Poslovnika NS Srpske, odnosno pravu na repliku, povredu poslovnika i krivi navod.


18:42 Najavom borbe protiv kriminala i korupcije, koju je u ekspozeu premijerka podvela pod "reforme u javnom sektoru", vlast je priznala da je ova pojava zastupljena u javnom sektoru, rekao poslanik SDS-a Nenad Stevandić.


18.30 Vanja Bajić, poslanik iz SNSD-a rekao je da su ciljevi koje je premijerka postavila pred Vladu realni i ostvarivi, te da će sigurno dovesti do ekonomskog rast i oporavka u Srpskoj. 


18.25 Lider NDP-a zaključio je da prioritet u radu mora biti restruktuiranje duga, te da jedino rješenje mogu biti radikalni rezovi.


18.10 Društvo živi na kredit i samo se deficiti gomilaju, tvrdi poslanik iz NDP-a Dragan Čavić ilustrujući sve to činjenicom da je javni dug 16 javnih preduzeća u Srpskoj od 2005. godine do početka 2014. porastao za 885 miliona KM. Čavić je dodao da se u programu rada Vlade ne vidi zaokret koji bi mogao dovesti do poboljšanja loše finansijske situacije u Republici Srpskoj.


17.58 Zdravko Krsmanović, poslanik iz NDP-a naglasio je da razvoj Republike Srpske mora biti ravnomjeran. Ne smije se dozvoliti da su na jednoj strani autoputevi dok na drugoj strani ljudi voze po makadamu, ističe Krsmanović.


17.45 Nedeljko Glamočak iz SDS-a istakao je da je trenutna skupštinska većina od samog početka svoga rada okaljana korupcijom i da kao takva nema legitimitet. Ova skupštinska većina zasnovana je na kupljenim poslanicima i uvijek će biti podređena tim istim poslanicima koji su joj donijeli većinu, pojasnio je Glamočak.


15:00


Šef Kluba poslanika SNSD Radovan Višković kazao je u raspravi povodom ekspozea mandatarke željke Cvijanović kako je u njemu prepoznata potreba da se pažnja usmjeri ka privredi i naglasio da je potrebno sačiniti i registar parafiskalnih nameta, te da je ekspoze dobro napisan i da treba da bude pretočen u ekonomsku politiku za narednu godinu.

Poslanik SDS Nenad Stevandić ocijenio da se Srpska nalazi u veoma teškoj situaciji zbog lošeg rada Vlade Srpske od 2006. godine, kao i da je ekspoze mandatara, koji je danas predstavljen u parlamentu, loše napisan.

Šef Kluba poslanika PDP Branislav Borenović smatra da u ekspozeu nema konkretnih prijedloga za rješavanje teške situacije u Republici Srpskoj.

12:50 Klub poslanika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini neće podržati izbor nove Vlade RS, saopštio je u obraćanju novinarima poslanik Domovine Adil Osmanović nakon što je mandatarka Željka Cvijanović iznijela svoj ekspoze.

"Domovina ostaje konstruktivna opoziciona grupacija koja će podržati sve što je u interesu svih građana ovog entiteta i biti oštro protiv svih zakona koji budu diskriminatorni prije svega prema Bošnjacima i Hrvatima u RS", naglasio je Osmanović.

12:30 Nakon izloženog ekspozea mandatarka za sastav nove Vlade RS Željka Cvijanović poslanicima Narodne skupštine RS predložila je sastav svog kabineta.

Za ministre u Vladi RS su predloženi su: Zoran Tegeltija, ministarstvo finansija, Dragan Lukač, za ministra unutrašnjih poslova, za ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, Petar Đokić, za ministra industrije, energetike i rudarstva, za ministra pravde Anton Kasipović, Stevo Mirjanić, ministarstvo poljoprivrede. Jasmin Komić je predložen da i dalje obavlja funkciju ministra nauke i tehnologije, a ministra uprave i lokalne samouprave predložena je aktuelna ministrica tog resora Lejla Rešić. Jasmina Davidović je predložena za ministra porodice, omladine i sporta, a za ministra saobraćaja i veza predložen je Neđo Trninić. Zlatan Klokić je predložen za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, te Davor Čordaš koji je je predložen da i dalje bude ministar za izbjeglice i raseljena lica.

U novoj Vladi bit će četiri ministra socijalističke partije, tri iz DNS-a, po jedan iz Napredne Srpske i HDZ-a BiH, dok je osam ministra predložio SNSD.

U Narodnoj skupštini počela je skupštinska rasprava o predloženom ekspozeu, te sastavu nove Vlade RS.


Cvijanović najavila niz strukturalnih reformi