<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Održan dvodnevni trening o vještinama komuniciranja za političarke u BiH

U organizaciji Westminister fondacije za demokratiju, na Vlašiću je održan dvodnevni trening na temu političkog komuniciranja i pisanja političkog bloga, u sklopu projekta „Promovisanje žena u politici u BiH“

17. decembar 2014, 12:00

Političari u BiH bi trebalo da imaju sposobnost efektivne komunikacije sa građanima, kako bi izgradili i održavali odnose sa svojim biračkim tijelom, pri čemu je izbor medija jednako bitan kao i poruka koju prenose.

U tom smislu, potencijal novih komunikacionih tehnologija je potcijenjen i nedovoljno iskorišten od strane političara u BiH.


Budući da žene u politici dobijaju malo prostora u tradicionalnim medijima, one bi trebale biti još aktivnije u upotrebi novih medija i društvenih mreža.


Upravo iz tog razloga, u organizaciji Westminister fondacije za demokratiju, na Vlašiću je održan dvodnevni trening na temu političkog komuniciranja i pisanja političkog bloga, u sklopu projekta  „Promovisanje žena u politici u BiH“.

Učesnice treninga bile su političarke iz Bosne i Hercegovine koje imaju želju da se obrate javnosti putem političkog bloga.



Trener prvog dana bio je Aleksandar Trifunović, urednik medijskog projekta BUKA, koji je učesnicama predstavio medijski projekat BUKA, te sa njima održao niz radionica o medijima i o načinima političkog komuniciranja sa javnošću u BiH.

Cilj ove radionice bio je da se učesnicama prenesu vještine potrebne za vođenje i uređivanje bloga, te da se podigne svijest o potencijalu koji blog ima u političkoj komunikaciji i promociji. Istovremeno, učesnice treninga su ohrabrene da počnu sa pisanjem političkog bloga, te da postanu još naprednije u upotrebi bloga za vlastitu političku komunikaciju.



Tokom radionice također je naglašena potreba za većom osjetljivošću kada je riječ o ženama u politici, koje su u BiH nedovoljno zastupljene u institucijama vlasti i sistema u BiH.


Učesnice su također na praktičnoj vježbi uvidjele koliko je jednostavno koristiti BUKA blog kao alat za komuniciranje za bh. javnošću.




Tokom radionice, učesnice su imale zadatak otvoriti nalog na portalu BUKA.

Drugog dana treninga, održane su radionice sa stručnjacima iz Velike Britanije, Jamesom Bloodworthom, Nickom Thorneom i Jennifer Dempsie.


Oni su na praktičnim primjerima pokazali šta znači imati kvalitetan blog i kakva je praksa u toj zemlji kada je riječ o uticaju političkih blogova.

Inače, predavači iz Velike Britanije vrhunski su stručnjaci u ovoj oblasti i imali su priliku da podijele svoje veliko iskustvo iz upotrebe bloga za političku komunikaciju.