<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Milano plaća građanima da ne voze automobile

MILANO

Evropske metropole se na različite načine bore protiv zagađenja vazduha i velikih saobraćajnih gužvi. Dok London naplaćuje ulazak kolima u uži centar grada, a Hamburg aktivno radi na izbacivanju automobila iz grada do 2030, Milano je smislio drugačiji način da motiviše svoje građane da ne voze automobile po centru grada.

17. decembar 2014, 12:00

Umjesto da vozačima naplaćuje svaki ulazak u grad, uprava Milana je odlučila da motiviše vozače da koriste javni prevoz - besplatno.

Kampanja pod nazivom "Park Your Car and Go Public!" podrazumijeva ugrađivanje telematik sistema u automobile svojih mušterija čime zvaničnici dobijaju informacije o tome koliko se često koristi automobil.

Ukoliko automobil ostaje uparkiran u periodu između 7.30 i 19.30, vlasnik dobija novčanu nagradu. U pitanju, naravno, nije posebno visoka svota već 1,5 evra dnevno, koliko je potrebno za kartu za javni prevoz.

I dok ova kampanja ima plemenit cilj čistijih gradova, postavlja se pitanje narušavanja građanskih sloboda vozača u čijim kolima bi se našli uređaji koji mjere koliko se često koristi automobil, prenosi Blic.