<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi komandant EUFOR-a u BiH preuzeo dužnost

SARAJEVO

U bazi vojnih snaga Evropske unije u BiH (EUFOR) u Butmiru danas je upriličena svečana primopredaja dužnosti dosadašnjeg komandanta general-majora Ditera Hajdekera, koji je završio dvogodišnji mandat, novoimenovanom komandantu EUFOR-a u BiH general-majoru Johanu Luifu, prenosi Anadolu Agency (AA).

17. decembar 2014, 12:00

"Kada se osvrnem na protekle dvije godine, vidim napredak. Naši napori su ojačali potencijal snaga EUFOR-a. Tokom majskih poplava pokazalo se kako smo na usluzi građanima BiH. Biti članovom ove porodice protekle dvije godine bilo je korisno za mene. Ovaj angažman mi je omogućio da učestvujem u debatama iz kojih sam, osim što sam učio, crpio inspiraciju. Posebnu zahvalnost dugujem mom osoblju. Na kraju želim odati priznanje mojoj komandnoj grupi i svima vama", kazao je Hajdeker dodavši kako general-majoru Johanu Luifu u budućnosti na novoj poziciji želi puno vojničke sreće.

Hajdeker je na poziciju komandanta snaga EUFOR-a u BiH - Operacija "Altea" stupio 3. decembra 2012. Kako je kazao, tokom dvogodišnjeg mandata radio je na obučavanju i osposobljavanju novih snaga te na saradnji sa Oružanim snagama BiH.

Novoimenovani komandant snaga EUFOR-a u BiH general-major Johan Luif iz Austrije je od 2003. vršio funkciju komandujućeg Vojne oblasti Burgenland, provincije na istoku Austrije.

U obraćanju prisutnima, Luif je istakao kako će snage EUFOR-a nastaviti pomagati Oružane snage BiH u oblasti osposobljavanja i obuke.

"Biti postavljen na ovo mjesto za mene je velika čast. Na novoj funkciji, uložiću sve napore i iskustvo da opravdam povjerenje koje mi je ukazano. Čast je raditi u BiH koja je multikulturalna zemlja i ima dugu tradiciju i biti dijelom međunarodnog napora da BiH krene prema mirnoj budućnosti kao članica EU. Sve to je u interesu građana BiH, da sigurno žive u stabilnoj, mirnoj i multikulturalnoj zemlji", zaključio je.

Domaćin današnje manifestacije bio je operativni komandant EUFOR-a general Adrijen Bredšo.

"Moram reći da je general Diter Hajdeker tokom svog rada obavio izvanredan posao tokom dvije godine na dužnosti. Postignut je veliki napredak pod njegovim vodstvom, ali isto tako imam puno povjerenje u novoimenovanog generala da će dobro obavljati svoj posao. Ne smijemo zaboraviti građane BiH koji nam pomažu. Napredak bilo koje vrste ne bi bio moguć bez njih, a naročito onih kojih služe u Oružanim snagama BiH. Ponosan sam na ono što su te snage dosad uradile u svom razvoju idući ka tome da u potpunosti postanu profesionalne", kazao je Bredšo.

Svečanosti primopredaje dužnosti prisustvovali su i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginaj, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, te brojni drugi predstavnici vojnog i diplomatskog kora u BiH i predstavnici Evropske unije.

Evropska unija je u decembru 2004. godine pokrenula vojnu operaciju BiH koja je nazvana EUFOR, Operacija "Atlea", prema boginji iscjeljenja iz grčke mitologije. Cilj ove operacije je osiguranje poštivanja odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.