<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Radnici Sarajevotekstila na ulici poručuju: Ne cjenkajte se sa našom egzistencijom

U centru Sarajeva jutros se okupila grupa od 20-ak radnika Sarajevotekstila d. d. na protestu kojim traže očuvanje radnih mjesta i egzistencije uposlenika te firme.

18. decembar 2014, 12:00

Radnici protestuju ispred nekadašnjeg objekta ove firme koji je kupio Benetton, u ulici Ferhadija, gdje se od devet sati održava Skupština tog društva.

Nizaheta Mizalović u Sarajevotekstilu radi već 34 godine i na protest je, kao i njene radne kolege, izašla zbog nezadovoljstva dugovanjima.

"Radnicima se ne isplaćuju doprinosi i ne rješavaju ostala tekuća pitanja. Poslali smo pismo skupštini dioničara sa tri zahtjeva. Prvi je da se naloži Nadzornom odboru da potpiše sporazum o vansudskoj nagodbi u vezi sa međusobnim potraživanjima većinskih vlasnika, koji će direktno odblokirati račune firme, a to će omogućiti osiguranje radnih mjesta, nabavku robe i nesmetan rad. Drugi zahtjev je da Skupština ne prihvati ostavku direktora Društva Kenana Harbe, jer je on direktni potpisnik akata i jednim dijelom odgovoran za situaciju posljednjih mjeseci u Sarajevotekstilu. Treći zahtjev je da se uplate doprinosi iz septembra 2013. i za cijelu 2014. godinu", kazala je Mizalović.

Radnici su donijeli transparente kojima poručuju "Ne cjenkajte se sa našom egzistencijom", te ističu da neće dozvoliti većinskim vlasnicima da njihova međusobna milionska cjenkanja utječu na život porodica radnika.

"Ukoliko Skupština ne prihvati ove zahtjeve bit ćemo primorani poduzeti radikalne mjere", kazali su i dodali "Da su sredstva koja su dobijena od prodaje prostora Benettonu iskorištena na pravi način ovo danas se ne bi dogodilo".

Okupljeni čekaju rezultate sa sjednice Skupštine koja je počela u 9 sati i nadaju se da će im se pridružiti još kolega.